Gyanús légiutasokat vettek őrizetbe

Őrizetbe vettek egy szaúd-arábiai férfit egy amerikai repülőtéren petárdák birtoklásáért, Dominikán pedig két kanadai férfit állítottak elő hétfőn egy repülőgép fedélzetéről terrorkapcsolatok gyanúja miatt.

A 33 éves szaúd-arábiai Mohamed Almohandiszt a bostoni Logan repülőtérre érkeztekor vonták kérdőre, miután kézipoggyászában megtalálták a három pirotechnikai eszközt. Súlyosbította helyzetét, hogy a petárdákról ellentmondásosan nyilatkozott: először íróeszközöknek mondta azokat, majd azt állította, nem tudja, hogyan kerültek a poggyászába. A tiltott, tűzveszélyes eszköz fedélzetre viteléért és a hamis állításokért összesen 10 évre is ítélhetik.

A kanadai férfiak Franciaországból utaztak Dominikába, és Santo Domingóban vették őrizetbe őket. A hatóságokban azt keltett gyanút, hogy a fedélzeten idegesen viselkedtek, és feltűnően sokszor látogatták meg a repülőgép mellékhelyiségét. Később ők is ellentmondásba keveredtek, mert azt állították, hogy nem ismerik egymást, de kiderült, hogy együtt vásárolták jegyüket. A hatóságok nem közölték, pontosan miféle kapcsolatot gyanítanak a két őrizetes és a terrorizmus között.