Kabulon kívül is tevékeny az ISAF

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kedden kiterjesztette tevékenységi körét Kabulon kívülre azzal, hogy átvette a parancsnokságot az Afganisztán északi részén fekvő Kunduzban az amerikai hadsereg által tavaly létrehozott hét civil-katonai újjáépítő csapat egyike fölött.

Ez az első eset, hogy az ISAF, amely 2001 vége óta Kabulnak és környékének a biztonságát szavatolta, kimozdul az afgán fővárosból, és vidéken is kifejti tevékenységét. Ennek előzménye, hogy az ENSZ kiterjesztette az ISAF mandátumát.

Götz Gliemeroth német tábornok, az ISAF főparancsnoka a vezénylet átadásának alkalmából rendezett ünnepségen kijelentette: célunk megerősíteni Afganisztán stabilitását, segítve az afgán kormányt abban, hogy kiterjessze fennhatóságát a vidéki területekre is.

A romló biztonsági helyzet miatt és a nyárra tervezett általános választásokra tekintettel az afgán kormány hosszabb ideje erőteljesen szorgalmazza az 5700 főt számláló, a múlt nyár óta NATO-parancsnokság alá tartozó ISAF tevékenységének kiterjesztését az ország minden részére.

A katonai-humanitárius segélyosztagok, újjáépítő brigádok létrehozásának ötlete és megvalósítása az amerikai hadseregtől származik. 2003 eleje óta hét ilyen működik Afganisztán területén. A kunduzi most az ISAF irányítása alá került, a többi hatból négy amerikai parancsnokság alatt marad, egy már a múlt nyár óta új-zélandi, egy további pedig ugyancsak nyár óta brit parancsnokság alatt áll.