Levélbomba-ellenes egységet hoz létre az EU

Az utóbbi hetek sorozatos levélbomba-támadásai után az Európai Unió terrorelhárító szervei levélbombaellenes egységet hoznak létre. A tagországok együttműködő bűnüldözőiből létrejövő egység két hónapos vizsgálat után tesz majd biztonsági javaslatokat az Uniónak. Az új szerv vezetői az olaszok lesznek.

Az utóbbi hetek sorozatos levélbomba-támadásai miatt levélbomba-ellenes egységet hoz létre az Európai Unió. A terrorellenes alakulat elsődleges célja az lesz, hogy kiderítse, ki vagy kik állhatnak a támadások hátterében - tudósít a BBC News.

Az egységet olasz javaslatra állították fel, a nemzetközi együttműködést is Olaszország hangolja majd össze. Az olasz belügyminisztérium közleménye szerint az új egység két hónapon keresztül az egész Európát behálózó "anarchista felkelésről" gyűjt majd adatokat, mielőtt biztonsági javaslatokat tenne az egyes tagállamok rendőrségeinek.

Hétfőn ismét levélbombákat kézbesítettek EU-tisztviselőknek: Hans-Gert Pöttering az Európai Néppárt vezetője, illetve Gary Titley brit munkáspárti európai parlamenti képviselő hivatalában robbant fel egy-egy küldemény. Az Európai Parlament egyik spanyol konzervatív képviselője ugyanakkor a belga rendőrségnek adott át egy hivatalába érkezett gyanús csomagot: később kiderült, hogy ez a küldemény is levélbomba volt.

Mindhárom hétfői pokolgépet Bolognában adták postára. A korábbi merényletek kapcsán már az olasz rendőrség látókörébe került egy olasz anarchista szervezet, a Nem Hivatalos Anarchista Szövetség, amely korábban azzal fenyegetett, hogy célba veszi azt az "elnyomó apparátust, amely az új európai rendnek nevezett demokratikus színjátékot vezeti".

KAPCSOLÓDÓ CIKK