Nem engedik el az Irakban szolgáló amerikaiakat

Az amerikai hadsereg Irakban, Kuvaitban és Afganisztánban szolgáló tagjai nem szerelhetnek le, amíg egységüket nem vezénylik vissza az USA-ba. Az új szabály azokra is érvényes, akiknek már lejárt a szerződésük. A hadsereg vezetői attól tartanak, hogy nem győzik elég emberrel a nemzetközi feladatokat.

Forrás: EPA
Amerikai katonák Irakban

Az amerikai hadseregben szolgálók leszerelési feltételeit megszigorították 2004-től. A kiemelt harci területeken - Kuvaitban, Irakban és Afganisztánban - szolgáló katonák akkor sem mehetnek haza, ha már lejárt a szerződésük. Mindenképpen meg kell várniuk, amíg egységüket visszavezénylik az Egyesült Államokba. Sőt, még otthon sem vehetik le az egyenruhát, hanem további 90 napig katonai bázisukon kell maradniuk. A hadsereg vezetői szerint másként nem lehet fenntartani a hadsereg egységét. A kormánytól független védelmi szakértők szerint azonban a szigorítás súlyosan veszélyezteti  az önkéntességen alapuló hadsereg elvét.

A leszerelésre készülő csapatokat már januárban elkezdik felváltani, először a 101. ejtőernyős hadosztály tér vissza Kentuckyba. Ugyanakkor a hadsereg utánpótlási gondokkal küzd, a csapatok lecserélése ezért vontatottan halad. Steve Stover őrnagy, a hadsereg szóvivője szerint a leszerelési tilalom elsősorban a magasabb rangú tiszteket érinti, mert távozásuk zavart okozhat az általuk vezetett egységeknél. Körülbelül 7000 katonának kell kényszerűen meghosszabbítania szolgálatát Ázsiában. A védelmi minisztérium egy magas rangú hivatalnoka szerint megengedhetetlen, hogy kettesével-hármasával távozzanak a katonák a hadszíntérről, ezért meg kell várniuk, hogy a teljes osztagukat lecseréljék. Az amerikai hadvezetés fokozatosan szeretné a teljes iraki állományt friss csapatokkal felváltani. A Pentagon ígérete szerint egy-két hónapnál tovább senkinek sem fog húzódni a hazatérése. A kormány felajánlotta, hogy tízezer dollár extra keresethez jut az a katona, aki idén lejáró szerződését három évvel meghosszabbítja, írja a BBC.

Irakban és Kuvaitban 12 3000 amerikai katona szolgál, Afganisztánban pedig 11 000. Rajtuk kívül Németországtól Dél-Koreáig a világ sok helyén állomásoznak amerikai katonák.

Katonai vezetők jelezték, hogy szeretnék megemelni a hadsereg létszámát. Összesen 1,4 millió bevethető katonája van a hadseregnek, de közülük csak 480 000-et lehet azonnal bevetni. Donald Rumsfeld védelmi miniszter jelezte, hogy kész az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra, de egyelőre nem látja megalapozottnak a létszámbővítést, számolt be a CNN.

A Cato Intézet nevű, kormánytól független amerikai védelmi kutatóintézet egyik munkatársa, Ted Carpenter szerint veszélybe került az önkéntességen alapuló hadsereg rendszere. A mostani kényszerhosszabbítások sértik a szerződéses katonáskodás elvét. Vannak katonai vezetők, akik az általános hadkötelezettség bevezetését is felvetették a mostani vitában. A vietnami háború után a sorkötelezettség intézménye megszűnt az Egyesült Államokban.