Eddig három állam utasította el, hogy egy esetleges amerikai kérésre fegyveres biztonsági őröket helyezzen az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépeire. Portugália, Dánia és Svédország légügyi hatóságain kívül a közforgalmi pilóták nemzetközi szervezete is aggályait hangoztatta a tervvel kapcsolatban. A magyar pilóták még nem foglaltak állást az ügyben.

Portugália visszautasítja az Egyesült Államok kérését, hogy szükség esetén fegyveres őröket helyezzenek el légijáratain. A helyi polgári repülési hivatal szerint veszélyeztetné a repülést, ha töltött fegyvert viselő személyeket engednének fel a gépekre. Ehelyett helyesebb lenne, ha valós terrorfenyegetés esetén törölnék az adott járatot.

Ezzel együtt már három állam - Portugálián kívül Dánia és Svédország - utasítja el, hogy az amerikai belföldi járatokhoz hasonlóan fegyveres légimarsallok teljesítsenek szolgálatot utasszállítóikon.

Nagy-Britanniában ugyanakkor állami szinten még megfelelőnek tartják az amerikaiak biztonságosabb repülését célzó tervét, ám a British Airways és a pilóták nem lelkesednek az ötletért. A brit pilóták szakszervezete, a BALPA a portugálokhoz hasonlóan érvel, miszerint, ha egy járat elindítása annyira kockázatos, hogy fegyveres őrt kelljen rajta elhelyezni, akkor jobb, ha egyáltalán nem is száll fel az érintett gép. A BALPA a pilótaszervezetek nemzetközi csúcstalálkozójának rendkívüli összehívását kezdeményezi az ügyben. Eközben a brit kormánnyal is tárgyalást kezdeményeztek a légimarsallokról.

A pilótaszervezetek nemzetközi szövetsége, az IFALPA, maga is több aggályát hangoztatta az amerikai tervvel kapcsolatban. Az IFALPA honlapján megjelentetett nyilatkozat szerint elsősorban attól tartanak, hogy több országban a légi környezet speciális elvárásainak nem megfelelően képzett fegyveres őröket ültetnek a gépekre, ami inkább a biztonság rovására megy, semmint annak növelésére.

"Nagyon költséges" szolgálat

A magyar közforgalmi pilótákat tömörítő Hunalpa egyelőre még nem alakított ki álláspontot a légimarsallok ügyében. Mint Kis Kálmán, a szervezet elnöke az [origo]-nak elmondta ez még túl korai volna. Egyelőre csak felveszik a kapcsolatot az ügyben a külföldi szervezetekkel, amelyekkel majd közösen alakítják ki véleményüket.

Magyarországon a héten ülnek össze a Malév és a rendőrség képviselői, hogy egyeztessenek a légimarsallokról. A Magyar Hírlap értesülései szerint az erre a feladatra kinevezett kommandósok speciális kiképzést kapnak, és költségeiket a légitársaság állja majd. Ennek mértéke egyelőre nem ismeretes. Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatójának tájékoztatása szerint egy ilyenfajta szolgálat fenntartása "nagyon költséges". Az ügyben már megkezdték az egyeztetéseket a kérését előterjesztő amerikai biztonsági szervezetekkel, melyeket várhatóan 10-12 nap múlva fejeznek be - mondta az [origo]-nak a közbiztonsági főigazgató.