Robbantás Kandahárban - tizenöt halott

Legalább tizenöt ember - főleg gyerek - vesztette életét abban a robbanásban, amely az afganisztáni Kandahár egyik utcáján történt. A teherautóra szerelt pokolgép egy katonai bázis előtt lépett működésbe, akkor, amikor a rendőrség éppen egy másik robbanószerkezetet hatástalanított a helyszínen. A hatóságok egy embert elfogtak a merénylettel kapcsolatban.

Nagy erejű pokolgép robbant kedden a dél-afganisztáni Kandahár városának egyik utcáján, legalább tizenöt ember meghalt, tízenegyen megsérültek. Az áldozatok többségükben gyermekek voltak. Szemtanúk szerint a pokolgép egy katonai bázis előtt parkoló teherautón robbant. A környéken számos autó megrongálódott, sok ablak betört. 

A robbantást ott követték el, ahol a rendőrség éppen egy másik, korábban felfedezett robbanószerkezetet hatástalanított az afganisztáni nagyváros egyik déli kerületében, és a helyszínen kiváncsiskodók nagy tömege figyelte a robbantással történő hatástalanítást.

Egy afgán katona elmondta, hogy a hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit röviddel a robbanás előtt láttak elfutni a helyszínről. A férfi egy közeli házban próbált elbújni. - Ez a tálibok műve volt. A férfi tálib harcosnak tűnt - mondta a katona.

Kandahár volt a fellegvára a hatalomból elűzött táliboknak, akik bukásuk után dzsihádot, "szent háborút" hirdettek a külföldi katonai erők és segélymunkások, valamint az afgán kormánycsapatok ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK