A hozzátartozók nem akarnak medencéket a WTC helyére

Elégedetlenül fogadták a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak hozzátartozói a döntést, hogy a WTC helyén két medence állít majd emléket a tragédiának. Az emlékmű megépítésére ötezernél is több pályázat érkezett, ezek közül - egynapos vitát követően - választotta a zsűri Michael Arad tervét. A WTC környékének kialakítására a német származású, Amerikában élő Daniel Libeskind kapott megbízást, a mostani pályázat kizárólag arra vonatkozott, hogy mi álljon a két ikertorony helyén.

Két medence áll majd a 2001. szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) alapjainak a helyén - jelentette be kedden az Alsó-Manhattani Fejlesztési Társaság. A tizenhárom tagú zsűri a beérkezett ötezer terv közül - egynapos vitát követően - választotta ki az izraeli származású, Amerikában élő Michael Arad elképzelését.
A győztes terv szerint a két torony helyén két süllyesztett, sekély vizű medence áll majd, a körülötte lévő teret nyugat felé lezáró fallal. A medencék közepére kifolyót helyeznek, ahol a víz eltűnik, ezzel a tervező a hiányt szerette volna szimbolizálni. A terrortámadás áldozatainak nevét a medencék körül húzódó falra vésik fel, nem betűrendben, hanem véletlenszerűen döntik el a sorrendet - ezzel is utalva arra, hogy mennyire kiszámíthatatlan volt a tragédia.

A WTC környékének kialakítására a német származású, Amerikában élő Daniel Libeskind kapott megbízást, az Arad által megálmodott medencék beépülnek Libeskind tervébe. A medencék mellett a tűhegyben végződő Szabadság-torony, az amerikai függetlenségi nyilatkozat évére utalva éppen 1776 láb magas üveg felhőkarcoló lesz a WTC-emlékmű központja. Liebeskind a Szabadság-tornyon kívül négy további épületet tervezett a lerombolt Világkereskedelmi Központ helye köré. Az építkezés - a tervek szerint - 2006-ban kezdődik.

A WTC alapjain kialakítandó medencék ötlete nem teljesen új, a 2003-as megemlékezéskor is két medence jelképezte a lerombolt tornyokat. Akkor az áldozatok hozzátartozói az ideiglenesen kialakított medencékbe helyezték el virágjaikat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK