Újabb felrobbantott repülő után fizet Líbia

170 millió dollárt fizet Líbia egy 1989-ben felrobbantott francia utasszállító áldozatai után a hozzátartozóknak. Tavaly augusztusban egy másik gépért - a Lockerbie fölött 1988-ban felrobbantott PanAm-járatért - már 2,7 milliárd dollár kifizetését vállalta Kadhafi országa.

170 millió dollárt fizet Kadhafi Líbiája azoknak a hozzátartozóknak, akiknek rokonai egy francia repülőgép 1989-es felrobbantásakor vesztek oda. Líbia ezzel újabb terrortámadás áldozatai után vállalt kártérítési kötelezettséget. Tavaly augusztusban a Lockerbie fölött felrobbantott PanAm gép áldozatai után vállalta 2,7 milliárd dolláros kártérítés kifizetését Kadhafi országa.

Az észak-afrikai arab állam annak ellenére fizet a francia UTA légitársaság gépének felrobbantása után, hogy soha nem vállalta érte a felelősséget. A gépet 170 emberrel a fedélzetén a Szahara felett robbantották fel 1989-ben. Az ügyben egy francia bíróság 1999-ben hat líbiai tisztet ítélt el távollétében - köztük Kadhafi egyik sógorát. Líbia soha nem adta ki a hat férfit, és mindvégig kiállt ártatlanságuk mellett, jóllehet abba már korábban beleegyezett, hogy 33 millió dolláros kártérítést fizessen.

A 33 millió dollárt azt követően emelték fel 170 millióra, hogy Franciaország igazságosabb kárpótlást kért, miután tavaly augusztusban kiderült, az ország 2,7 milliárd dollár kifizetését vállalja a Lockerbie fölött 1988-ban felrobbantott PanAm gép 270 áldozata után. A franciák azzal fenyegetőztek szeptemberben, hogy megakadályozzák az országot sújtó ENSZ-szankciók feloldását, ez volt a feltétele ugyanis a PanAm gép utasai utáni kárpótlás kifizetésének.

Líbia alig egy hónapja meglepetésszerűen bejelentette, hogy felhagyott atomprogramjával, és beleegyezett, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai vizsgálják nukleáris létesítményeit. Az arab állam a nyugati államokhoz fűződő kapcsolatának javulását várja ezektől a lépésektől - írja a BBC News Online.

A líbiai külügyminiszter jelenleg épp Párizsban tartózkodik, ahol hamarosan találkozik Jacques Chirac francia elnökkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK