Újabb SARS-esetekre számítanak Kínában

Az Egészségügyi Világszervezet újabb SARS-gyanús megbetegedésekre számít Kínában. Egy kínai kutató szerint ugyanakkor egyelőre nem kell attól tartani, hogy megismétlődik a tavalyihoz hasonló méretű járvány.

Nem zárja ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb SARS-gyanúsnak minősíthető megbetegedések előfordulását Kínában. Számos, a téli hónapokban gyakori légúti megbetegedés jár a SARS-nak elnevezett atípusos tüdőgyulladáséval azonos tünetekkel. Ezeknek a betegségeknek egy része kiválthatja a SARS-betegséget (súlyos akut légúti tünetcsoport). Ezért valószínű, hogy a következő hetek folyamán több SARS-gyanús esetről érkezik bejelentés - írta a világszervezet internetes honlapján pénteken.

Csung Nansan (Zhong Nanshan) a kantoni (Guangzhou) légúti megbetegedések kutatóintézetének vezetője ugyanakkor úgy véli, indokolatlan volna egy eset előfordulásából a tavalyihoz hasonló méretű járvány konkrét veszélyére következtetni.

A WHO helyszínre küldött négyfős orvoscsoportjának szóvivője, Roy Waida pénteken kijelentette, hogy mindenképpen szükségesnek tartják az újabb esetek megelőzését, ezért állandó készültségben vannak. A betegséget okozó vírus azonosítása talán sosem sikerül, azonban a kínai egészségügyi szervek megfelelően éberek a helyzet kezelésében - vélekedik dr. Julie Gerbering, az Egyesült Államok járványügyi és -megelőzési központjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK