A Brassói polgármesteri hivatal 130-200 ezer forintnak megfelelő lejre bírságolta meg a Nagy-Románia Alapítványt amiatt, hogy engedély nélkül állította fel Brassó egyik parkjában a néhai izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin mellszobrát. Corneliu Vadim Tudor antiszemita múltját ekképpen próbálta feledtetni választóival. A szoborállítás ellen Rabin gyermekei is felemelték szavukat.

A Mediafax román hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Ioan Ghise brassói polgármester vasárnap sajtóértekezleten jelentette be: a 20-30 millió lejt (körülbelül 130-200 ezer forintot) kitevő bírságról szóló jegyzőkönyvet már el is küldték az alapítványnak, amelynek gazdája a Corneliu Vadim Tudor vezette, szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM).

Eddig is ismert volt Tudornak az a szándéka, hogy - antiszemita múltját a választási kampány közeledtével "feledtetni" akarva - Brassóban január 15-én leleplezze Rabin mellszobrát. A párt a napokban egyik pillanatról a másikra fel is állította a szobrot, amelyet egyelőre ponyva takar.

A polgármester a sajtónak kijelentette, hogy a szoborügynek kétféle megoldása lehet. Az egyik: ha lebontják a felállított mellszobrot. A másik: ha a párt alapítványa benyújtja az engedély megszerzéséhez szükséges kérvényeket. Ezt azonban csak úgy teheti, ha egyúttal beterjeszti az ezzel kapcsolatos városrendezési elképzeléseit is.

Ioan Ghise emlékeztetett: Vadim Tudor néhány évvel ezelőtt még nyíltan antiszemita álláspontot vallott, egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a magyarokat és a zsidókat stadionokba kellene terelni és ott meg kell semmisíteni őket.

Az utóbbi hetekben feltűnést keltett a szélsőségesen nacionalista, antiszemita és magyargyűlölő Tudor pálfordulása. A PRM vezére ráadásul az Arad Communications nevű izraeli tanácsadó cégre bízta kampánya szervezését.

Rabin gyermekei tiltakoznak az ellen, hogy egy ilyen ember politikai céljaira használja fel apjuk emlékét. Ugyancsak felháborodásuknak adtak hangot a romániai származású izraeliek egyesületei. Izrael bukaresti nagykövete a napokban találkozott Ejal Araddal, az Arad Communications vezetőjével, arra kérve az üzletembert, hogy mondjon le a Tudorral tervezett együttműködési szerződésről.