A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) megszigorította Vojislav Seselj szerb radikális pártvezér fogva tartásának körülményeit; felesége sem látogathatja meg, mivel Seselj a tiltás ellenére interjút adott a börtönből.

Forrás: MTI

Szerbia jelenleg legerősebb pártja hétfőn közleményében tudatta, hogy a törvényszék korábban engedélyezte Jadranka Seseljnek, hogy január 13-án meglátogathassa férjét a börtönben, de a törvényszéki titkárság most valamiért megmásította döntését. Az SRS "civilizálatlan és embertelen cselekedetnek" minősíti a törvényszéki döntést, amely sérti a pártelnök emberi jogait.

Az ítélőszék még nem indokolta meg döntését, de a tiltás oka az lehet, hogy az ítélőszék december közepén megtiltotta Seseljnek - illetve Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőnek -, hogy hollandiai börtöncellájából nyilatkozatok és interjúk formájában részt vegyen a szerbiai parlamenti választásokat megelőző kampányban. A radikális pártvezér azonban megszegte a tiltó rendelkezést, két nappal a december 28-i választás előtt zárkájából felhívta pártja belgrádi központját. Beszédét közhírré tették a belgrádi médiumok, az SRS pedig fölényes győzelmet aratott a választáson.

A féktelen és harcias modoráról, ultranacionalista és élesen Nyugat-ellenes nézeteiről ismert 48 éves politikust tavaly februárban önként adta fel magát a törvényszéknek. Azzal vádolják őt, hogy a délszláv válság idején önkéntes osztagokat verbuvált, amelyek vérengzéseket és etnikai tisztogatásokat hajtottak végre.

Ő az egyetlen hágai vádlott, akit a Vajdaság területén, horvátok ellen elkövetett bűncselekményekkel is vádolnak.