Milosevic lehetett a boszniai szerbek tényleges vezetője

Milosevic volt jugoszláv elnök lehetett a Boszniai Szerb Köztársaság tényleges irányítója a háború alatt. Egy újságíró azt vallotta a háborús bűnökkel vádolt Milosevic ügyét tárgyaló hágai nemzetközi bíróságnak, hogy bizonyítéka van arra: a boszniai szerb politikusok Milosevicet tekintették tényleges vezetőjüknek, ezért a volt jugoszláv elnöknek tudnia kellett a boszniai népirtásokról. A vád tanúinak kihallgatása hamarosan véget ér Hágában, ezt követően a védelem, azaz maga Milosevic tárja majd a törvényszék elé bizonyítékait.

Egy újságíró vallomása azt látszik alátámasztani, hogy Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök volt a boszniai szerbek tényleges vezetője a háború idején. Nenad Zafirovic a Voce of America újságírója volt a háború idején. Állítása szerint a volt jugoszláv elnök komoly befolyással volt a Boszniai Szerb Köztársaság kormányára.

"Minden információ, amit újságíróként gyűjtöttem, arra enged következtetni, hogy a vádlott volt a boszniai szerb kormány feje, és Boszniában minden tőle függött" - vallotta a hágai testület előtt Zafirovic. Az újságíró állítása szerint a boszniai szerb politikusok Milosevicset hivatalos alkalmakkor mindig "elnök úrnak" szólították. Nem hivatalosan, egymás közt általában "nagyfőnökként" vagy "atyuskaként" emlegették a volt jugoszláv elnököt - tudósít a BBC News.

Zafirovic állítása szerint Milosevic a boszniai szerbek parlamentjében beszélve többes szám első személyben szólt a képviselőkhöz, mintegy közösséget vállalva velük. "Nagyszerű, köszönöm, hogy ezt említette. Mivel szerb vagyok, természetes, hogy szerbekkel beszélve néha azt mondom, hogy "mi" - védekezett indulatosan a volt jugoszláv elnök.

Az ügyészek Zafirovic vallomásával azt az állításukat akarják alátámasztani, hogy valójában Milosevic volt a Boszniai Szerb Köztársaság feje. Amennyiben a bíróság elegendőnek tekinti a bizonyítékokat, Milosevic felelősségre vonható lesz a boszniai háború idején elkövetett tömeggyilkosságokért.

Az ügyészeknek 16 napjuk maradt arra, hogy a nemzetközi törvényszék elé tárják a Milosevic bűnösségét alátámasztó bizonyítékaikat. A B92 független jugoszláv rádió honlapja szerint az ügyészek a következő napokban elsősorban azt próbálják majd bizonyítani, hogy Milosevic tudott a szerb fogolytáborokról.

Az eljárás következő szakaszában a védelemé lesz a szó. Milosevic korábban visszautasította, hogy védőügyvédet fogadjon, a volt jugoszláv elnök saját maga látja majd el védelmét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK