Az olasz alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök hivatali ideje alatt mentességet kapjon a büntetőeljárások alól. A tavaly elfogadott törvény félbeszakított egy Berlusconi ellen folyó pert, amelyben a médiamágnás miniszterelnököt azzal vádolták, hogy egy állami cég megvásárlása kapcsán megvesztegetett egy bírót.

Ismét vádat emelhetnek Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen. Az olasz alkotmánybíróság semmisnek nyilvánította azt a 2003 nyarán elfogadott törvényt, amely alapján hivatali idejükben nem lehet vádat emelni az öt legfőbb olasz közjogi méltóság ellen - írja a BBC News.

A testület indoklása szerint a törvény azért alkotmányellenes, mert figyelmen kívül hagyja az olasz alkotmány állampolgári egyenlőségre vonatkozó passzusait. A törvényt 2003 júliusában fogadta el az olasz parlament, az ellenzéki pártok azonban az alkotmánybírósághoz fordultak, mert véleményük szerint a miniszterelnök csak az ellene folyó pert akarta ellehetetleníteni a törvénnyel.

Berlusconi ellen a milánói ügyészség emelt vádat az után, hogy kiderült, a miniszterelnök által a nyolcvanas években irányított holding, a Fininvest kenőpénzt adott a bíráknak, hogy egy állami vállalat privatizációja kapcsán a javára döntsenek. A perben már elítélték Berlusconi egyik volt munkatársát, ám a miniszterelnököt védte a mentességi törvény. Az alkotmánybíróság döntése után azonban úgy tűnik, hogy Milánóban ismét perbe fogják Berlusconit.