Lecsukták az asszonyverésre buzdító imámot

Spanyolországban tizenöt hónap börtönre ítéltek egy imámot, mert iszlámról írt könyvében feleségük megverésére buzdította híveit. A könyv külön kitért arra, hogy hogyan kell úgy megverni valakit, hogy annak ne maradjon látható nyoma. A három éve megjelentetett könyv ellen több nőszervezet is tiltakozott már. Az imám a bíróság előtt azzal védekezett, hogy elítéli az erőszakot, és könyvében csak a Koránból idézett.

Tizenöt hónap börtönre, és 2160 euró pénzbüntetésre ítéltek egy imámot Spanyolországban, mert könyvében a nők verésének módszereit részletezte. Mohamed Kamal Musztafa könyve, a Nő az iszlámban arról írt, hogy hogyan verje meg valaki a feleségét úgy, hogy annak később ne maradjon nyoma.

"Az ütéseket a kezekre és a lábakra kell irányozni. Olyan botot kell használni ami vékony, így nem hagy sebeket vagy zúzódásokat a testen" - írta könyvében Musztafa. A vallási vezető állítása szerint elítéli a családon belüli erőszakot, állítása szerint könyvében csak a Koránból idézett.

A könyv 2000-ben jelent meg Spanyolországban, megjelenése nagy felháborodást váltott ki a spanyol nőszervezetekből. A megjelenés óta több mint kilencven különböző szervezet adott be keresetet a barcelonai bíróságon a könyv betiltására. A könyvet egyébként mára eltávolították a spanyolországi iszlám kulturális központokból - tudósít a BBC News.

Bár a spanyol nőszervezetek győzelemnek tekintik az ítéletet, az imámnak mégsem kell börtönbe vonulni. A spanyol törvények szerint ugyanis a büntetetlen előéletű vádlottak felfüggesztett börtönbüntetést kapnak, ha ítéletük nem haladja meg a két éves börtönt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK