Az orosz hatóságok körözést adtak ki az ostromlott Yukos olajóriás két Izraelben lévő társtulajdonosa, Leonyid Nyevzlin és Vlagyimir Dubov ellen.

Az orosz főügyészség még január elején küldte meg a belügyminisztériumnak azokat az iratokat, amelyekben Nyevzlint 1999-2000-ben természetes személyként elkövetett 26,7 millió rubeles -csaknem egymillió dolláros- adómulasztással, Dubovot pedig nagyarányú, fondorlatos sikkasztással és vagyoni károkozással vádolja - fedte fel egy belügyi tisztségviselő csütörtökön az Interfax érdeklődésére.

Nyevzlin a 2003 október óta börtönben tartott volt Yukos-vezér Mihail Hodorkovszkij egyik fő támasza. Még augusztusban, nem sokkal az olajcég elleni jogi-politikai offenzíva júliusi beindítása után, Izraelbe menekült, ahol november elején megkapta az állampolgárságot.

Dubov 1999-ben a YUKOS-Moszkva alelnöki posztján állt, és képviselő volt az előző dumában. A moszkvai városi bíróság egyébként csütörtökön helybenhagyta a Baszmannij kerületi bíróságnak azt a határozatát, amelyben március 25-ig meghosszabbította a szintén nagystílű csalással és adómulasztással vádolt Hodorkovszkij előzetes fogságban tartását. Hodorkovszkij védői ennek házi őrizetre való változtatását kérték felülvizsgálati keresetükben.

A Yukos támogatott több ellenzéki pártot, meggátolta az olajcégek adóját növelő törvény elfogadását, és mérsékelni igyekezett az állami ellenőrzés alatti infrastruktúrára való rászorulását. Hodorkovszkij nyílt társadalmi alapítványokat szponzorált, túlzottan Amerika-barát nézeteket hangoztatott, és jövendő elnöki ambícióira is utalt. Bár Vlagyimir Putyin elnök mindig is tolerált némi ellenzékiséget, nem tűr tényleges kihívást hatalma ellen - mutatott rá egy liberális vezető. Nyevzlin támogatja Irina Hakamada liberális pártvezető függetlenként való indulását a márciusi elnökválasztáson.

Mind Hakamada, mind a Nagy-Britanniában menedéket kapott orosz üzletember, Borisz Berezovszkij politikai indítékot sejtett a Nyevzlin elleni körözés mögött. Mindamellett több elemző feltételezte: a Kreml "politikai technológusai" biztatták Hakamadát az indulásra, hogy a túlsúlyos nacionalista irányzat mellett megjeleníthesse a parlamenten kívül rekedt liberális áramlatot is a toronymagas favorit Putyin árnyékában.

Az orosz főügyészség még két Yukos-főrészvényest vádol nagyszabású adócsalással: Vaszilij Sahnovszkijt szabadlábon van, Platon Lebegyev viszont július eleje óta börtönben ül.