Tudor felavatta a brassói Rabin-szobrot

Felavatta Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnök mellszobrát csütörtökön Brassóban Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke, figyelmen kívül hagyva az ezzel kapcsolatos izraeli és romániai előzetes tiltakozásokat.

A szélsőségesen nacionalista párt vezére mintegy ötszáz ember jelenlétében leplezte le a mellszobrot. A PRM megyei szervezetei egynapos autóbusz-kirándulást szerveztek ebből az alkalomból Brassóba. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) nem képviseltette magát a rendezvényen.

A korábban antiszemita megnyilatkozásairól is hírhedtté vált Tudor körülbelül egy órás beszédet tartott, s abban ismét bizonygatta, hogy ő valójában "kedveli a zsidó népet", s hogy egyáltalán nem antiszemita. Kijelentette azt is, hogy ez a "gesztusa" korántsem tekinthető kampányfogásnak.

Valójában senkinek sincs kétsége, hogy Tudor e "színeváltozása" közvetlen összefüggésbe hozható a hamarosan kezdődő választási kampánnyal. Nyáron helyhatósági, november végén pedig várhatóan parlamenti és elnökválasztásokat tartanak az országban. Tudor maga is utalt rejtett formában erre, amikor a csütörtöki ceremónia végén román és héber nyelven így köszönt el a résztvevőktől: "Shalom! Találkozunk majd a Cotroceni-palotában" (az államfői hivatalnak otthont adó épületben).

Az utóbbi hetekben feltűnést keltett a szélsőségesen nacionalista, antiszemita és magyargyűlölő Tudor pálfordulása. A PRM vezére ráadásul az Arad Communications nevű izraeli tanácsadó cégre bízta kampánya szervezését.

Jichák Rabin gyermekei tiltakoztak az ellen, hogy egy ilyen ember politikai céljaira használja fel édesapjuk emlékét. Ugyancsak felháborodásuknak adtak hangot a romániai származású izraeliek egyesületei. Ettől függetlenül a PRM elnöke az elmúlt napokban egyik pillanatról a másikra felállította Brassóban a mellszobrot, s ezért Ioan Ghise brassói polgármester mintegy 30 millió lej (körülbelül 200 ezer forint) pénzbírságot szabott ki a PRM alapítványára. A polgármesternek az volt a kifogása, hogy Tudorék nem szerezték be a szobor köztérre helyezéséhez szükséges hivatalos engedélyeket.

Bukaresti elemzők emlékeztetnek, hogy Vadim Tudor néhány évvel ezelőtt még nyíltan antiszemita álláspontot vallott, egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a magyarokat és a zsidókat stadionokba kellene terelni és ott meg kell semmisíteni őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK