Uriániumoxidot találtak a rotterdami kikötőben

Egy rotterdami fémhulladék-feldolgozó cég radioaktív anyagot, egy kilogrammnyi uriániumoxidot talált a hét elején egy Jordániából érkező szállítmányban.

A holland környezetvédelmi minisztérium szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a fémhulladékkal foglalkozók évente mintegy 200 alkalommal találnak sugárzó anyagot, többnyire régi kórházi felszerelések és más ipari anyagok között. A héten talált, körülbelül egy kilogrammnyi uriániumoxid azonban páratlan a maga nemében. Az uriániumoxidból készíthető dúsított uránium, amely megfelelő technológiával nukleáris fegyver létrehozására is alkalmassá tehető.

Az anyagot szerdán megvizsgálták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai, hogy megállapítsák: származhat-e az urániumoxid vegyi üzemek normális működéséből. Ezt követően egy hollandiai nukleáris hulladéküzembe szállították ártalmatlanításra.

A NAÜ egyelőre nem kommentálta az esetet. Nem derült még fény arra sem, hogy a Jordániában hajóra rakott szállítmányt a közel-keleti országban gyártották-e. Jordánia nem rendelkezik ugyanis atomerőművekkel, atomfegyverekkel és aláírója az atomsorompó-szerződésnek.