Támad a SARS-nál is veszélyesebb madár-influenza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói bizonyítékokat találtak arra, hogy a cibetmacskák terjesztik Kínában a SARS-vírust - írja a BBC News. A kórokozó nyomait megtalálták több állat ketrecén. Kínának a SARS mellett más nehézségekkel is szembe kell néznie, ugyanis a szomszédos Vietnamban felütötte a fejét a madár-influenza, ami kutatók szerint veszélyesebb lehet, mint a SARS.

Forrás: MTI
A veszélyes vírusgazda

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki bejelentése szerint megerősítést nyert, hogy a cibetmacskák terjesztik Kínában a SARS-vírust - írja a BBC News. A WHO kutatócsoportja megtalálta a SARS nyomait egy észak-kínai étteremben, ahol egy fertőzött férfi dolgozott korábban. A kórokozó nyomait azokon a ketreceken találták meg, amelyekben a cibeteket tartották az étteremben.

A WHO szakemberei szerint kétségtelen, hogy a kínai betegek a cibetektől kapták el a betegséget. Azt azonban egyelőre nem tudják, hogy milyen módon terjed át az állatokról az emberekre a kórokozó. A kínai hatóságok először 10 napja vetették fel, hogy a vírust a cibetek terjeszthetik, ezért elrendelték több mint 4 ezer állat levágását is. A WHO akkor arra figyelmeztetett, hogy az állatok lemészárlása elhamarkodott lépés. A mostani eredmény azonban a kínai hatóságokat igazolja.

Az elmúlt napokban mindössze egy új SARS-esetet találtak Dél-Kínában. Távol azoktól a területektől, ahol a másik két SARS-gyanús beteget regisztrálták. Bár a vírus nem terjedt el, hongkongi kutatók szerint a mostani megbetegedéseket okozó vírustörzs veszélyesebb lehet, mint az, amelyik 2003-ban közel 800 ember halálát okozta világszerte.

További problémát jelent, hogy a Kínával szomszédos Vietnamban felütötte fejét a madár-influenza. A WHO szerint ez a betegség nagyobb gondokat okozhat a térségben, mert az emberi immunrendszer kevésbé tud ellenállni ennek a betegségnek, mint a SARS-nak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK