Csecsemőhalálok miatt bezártak egy orosz szülőotthont

Bezártak egy szülőotthont az Urál térségében, miután három hét alatt hat újszülött halt meg a tüdőgyulladás egy ritka formájában, amelynek kórokozóját feltehetően a személyzet által nem megfelelően fertőtlenített berendezés terjesztette.

A Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Krasznoturjinszk szülőotthonában hét másik újszülött is fertőzést kapott. Mind az elhalálozottak, mind a megbetegedettek esetében Klebsiella tüdőgyulladás-baktériummal fertőzött oxigénellátó berendezést használtak.

Az orvosok a fertőzés eredetét anyák egy csoportjára hárították, akik egyszerre feküdtek be a kórházba különféle betegségekkel, fertőzésekkel, komoly szövődményekkel közvetlenül újév előtt. - A fertőzés gyorsan átterjed az anyákról a gyermekekre - közölte Viktor Romanyenko, a megye közegészségügyi vezetőjének helyettese.

A megyei egészségügyi főosztály szóvivője, Konsztantyin Sesztakov a szülőotthont tette felelőssé a történtekért. Emlékeztetett, hogy az első fertőzéseket két hónappal korábban fedezték fel, de a kórházi vezetők semmilyen intézkedést nem hoztak, s a közegészségügyi szerveket sem értesítették.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálatot indított az ügyben, amely bűncselekmény Oroszországban 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.