Ránctalanították Berlusconit

Orvosa szerint plasztikai műtéten esett át Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, és ezért tűnt el közel egy hónapja a nyilvánosság elől. Korábban olyan pletykák terjengtek, hogy a médiavállalkozóból miniszterelnökké lett politikus súlyos beteg. A brit Guardian Berlusconi szemére veti, hogy plasztikai műtétje miatt nem nyilvánult meg olyan fontos ügyekben, mint például a Romano Prodi elleni fenyegetések.

 

Silvio Berlusconi olasz kormányfő már karácsony előtt, december 20-án eltűnt a közéletből, és azóta nem is jelent meg semmilyen nyilvános eseményen. A Guardian brit napilap római tudósítója szerint ez különösen furcsa egy olyan ember esetében, aki szinte minden nap szerepel a sajtóban, a televízióban.

Az Olaszország leggazdagabb emberéből miniszterelnökké lett jobboldali politikus eltűnéséről több pletyka is terjengett az olasz közéletben. Egyes újságok úgy vélték, hogy Berlusconinak valamilyen komoly betegsége van, és ezért tűnt el a nyilvánosság elől.

Voltak olyan híresztelések is, melyek szerint az olasz miniszterelnök szardíniai villájába egyik éjjel egy egész csapat radiológus és kardiológus szakorvost szállítottak helikopterrel.

Csütörtökön fény derült az eltűnés valódi okára. A La Stampa nevű lapnak ugyanis nyilatkozott Berlusconi orvosa, Umberto Scapagnini, és elmondta, hogy a miniszterelnök egy kisebb plasztikai műtéten esett át. Közlése szerint a műtét a szeme környékét érintette, ami vélhetően azt jelenti, hogy ránctalanítást végeztek rajta. A La Stampa szerint a műtétet egy neves párizsi orvos hajtotta végre. Ez a sebész operálta a Berlusconi médiabirodalmába tartozó egyik televíziócsatorna ismert híradósát is.

Nem az az első alkalom, hogy Berlusconi plasztikai műtéten esett át. 2000-ben és 1996-ban is végeztek rajta hasonló operációt. Az 1996-os műtétet Berlusconi azzal magyarázta, hogy megcsípte egy pók - emlékeztet a Guardian.

A brit napilap szerint a miniszterelnök plasztikai műtétje körül kialakult ügy jól példázza az olasz közélet állapotát. A Guardian szerint ugyanis jelzésértékű, hogy egyetlen ellenzéki politikus sem szegezte még a kérdést Berlusconinak, hogy plasztikai operációk helyett miért nem inkább a kormányfői feladataival foglalkozik.

A brit lap munkatársa emlékeztet arra, hogy az utóbbi egy hónapban több jelentős ügy is foglalkoztatta az országot. Ezek egyike a világ figyelmét is felkeltő bűnügy a tejipari óriás Parmalat körül. Komoly nemzetközi érdeklődés övezte a Romano Prodinak, az Európai Bizottság olasz elnökének karácsony táján küldött fenyegetéseket és levélbombákat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK