A nyomornegyedeket tizedeli a brazíliai árvíz

Legalább 28 ember vesztette életét Brazíliában a tavaly december közepe óta tartó heves esőzések következtében. Az esőzések által előidézett áradások és földcsuszamlások következtében emberek ezrei maradtak fedél nélkül Minas Gérais, Rio de Janeiro, Pernambuco és Sergipe szövetségi államokban.

Minas Géraisban 14 ember eltűnt, 45 település csaknem 7400 lakosa vált földönfutóvá. Megrongálódtak a közutak és a hidak is az özönvízszerű esőzésben.

 

Rio de Janeiro államban szombat estig 11-re nőtt a halottak száma. Az utóbbi két nap különösen heves esőzése által előidézett földcsuszamlások hat embert öltek meg, öten pedig vízbe fulladtak. A fedél nélkül maradt emberek száma meghaladja az 1900-at. Pernambucóban egy embert, Sergipében pedig kettőt ragadott magával egy medréből kilépett folyó.

 

Brazília délkeleti részén januárban és februárban van az esős nyári évszak. A heves esőzések által kiváltott földcsuszamlások igen gyakran követelnek emberéletet, különösen a nagyvárosok hegyoldalakra engedély nélkül felépített nyomornegyedeiben.