Nyelvvizsga kell a svájci állampolgársághoz

A svájci Ostermundigen - az országban először - a jövő héttől írásbeli nyelvi tesztet töltet ki azokkal a bevándorlókkal, akik svájci állampolgárságot kérnek. Svájcban ugyanis a településeknek van a legnagyobb szavuk az állampolgárság megadásában.

Svájban a települések maguk határozhatják meg, milyen kritériumokat kell annak a bevándorlónak teljesítenie, aki svájci állampolgárságot kér ahhoz, hogy kedvező elbírálásban részesüljön.

Az ország lakosságának 20 százaléka bevándorló, az állampolgársághoz 12 évi tartós ott tartózkodás és legalább egy szóbeli beszélgetésen való kedvező elbírálás szükséges.

Ostermundiger tervét, mely szerint írásbeli nyelvi tesztnek is alá kellene vetni a kérvényezőket, sokan támogatják. A kritikusok ugyanakkor azt mondják, nem tisztességes a konkrét kérelem beérkezése után plusz nyelvi követelményt állítani. Szerintük elegendő a 12 év ott tartózkodás, ez alatt az idő alatt amennyit megtanult az illető, az elég a boldogulásához.

Az ostermundigeni nyelviskolákban jelenleg is sok külföldi tanul németül, többségük nő, és általában sok nehézségük van a német nyelvvel - írta a BBC.