Hatalmas robbantás Bagdadban - 25 halott

Legalább 25 halottja van a legutóbbi bagdadi öngyilkos merényletnek. Az autóba rejtett pokolgépet a szövetségesek bagdadi főhadiszállása előtt robbantották fel vasárnap reggel. A robbantásban feltehetően csak irakiak vesztették életüket, de az még nem bizonyos, hogy nincsenek amerikai áldozatok. 130-an megsebesültek.

Legalább 25 ember halt meg és 130-an megsebesültek Bagdadban, amikor hatalmas robbantás történt az amerikai főhadiszállásnál a városközpontban. A feltehetően autóba rejtett pokolgépet öngyilkos merénylő hozta működésbe helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc óra körül.

Forrás: EPA

A detonáció Szaddám Huszein egykori palotája, a Köztársaság Palota egyik megerősített bejáratánál, az Assassin-kapunál történt. A légnyomás nagy részét ugyan az épület előtt elhelyezett betontömbök felfogták, ám az ott tartózkodó emberek közül sokan meghaltak és megsebesültek.

A robbantás hatalmas ereje az egyik arra autózó szemtanú autóját menet közben felvetette a levegőbe. Több gépkocsi kigyulladt. A halottak feltehetően mindannyian irakiak, az amerikai hadsereg azonban vizsgálja, hogy nincsenek-e amerikai áldozatok is. Korában ugyanis ké amerikai haláláról érkezett jelentés. 130 ember megsérült, közülük legalább hatan amerikaiak. A halálos áldozatok többsége közeli autókban tartózkodott. Az amerikai hadsereg harckocsikat vezényelt ki a helyszín biztosítására.

Egy Toyota terepjáró robbanhatott

Egy a BBC News Online által idézett szemtanú szerint egy Toyota Land Cruiser és egy másik autó robbant fel. Az amerikai hadsereg egyik szóvivője szerint fél tonna robbanóanyag volt a felrobbantott fehér Toyotán. A robbantás helyszínét kutyákkal vizsgálták a rendőrök és az amerikai katonák. A várost kettészelő Tirgis folyó két fő hídját lezárták. A helyszínről a minél alaposabb vizsgálathoz helikopterekkel készítettek légi felvételeket az amerikaiak.

Az áldozatok többsége iraki, aki ügyeit intézni igyekezett az épületbe. Ez a legpusztítóbb támadás az Irakot megszálló szövetségesek ellen az újévben. A legutóbbi nagy erejű autóbombás merénylet pont szilveszter éjjelén volt az Iraki fővárosban. Akkor nyolcan haltak meg egy zsúfolt étterem előtt.

[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK