Nyolcéves kislány a madár-influenza újabb áldozata

Egy nyolcéves kislány az ötödik ember, aki madár-influenzában halt meg Vietnamban. A dél-ázsiai országban további nyolc elhunytat vizsgálnak, akik valószínűleg szintén a betegségben veszthették életüket. Több millió szárnyas fertőződött már meg a dél- és kelet-ázsiai térségben a kórokozóval, de eddig csak Vietnamból érkezett jelentés emberek megbetegedéseiről.

Egy nyolcéves kislány az ötödik áldozata Vietnamban a madár-influenzának. A Ha Taj tartománybeli kislány a hétvégén hunyt el a betegségben. A dél-ázsiai országban további nyolc, influenzában elhunyt embert vizsgálnak, hogy vajon ők is a H5N1-es kórokozótól betegedtek-e meg. 

A betegségnek eddig csak Vietnamban vannak emberi áldozatai, jóllehet sok millió fertőzött csirkét tartanak számon Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs arra bizonyíték, hogy a vírus emberről emberre is terjedne, jóllehet ennek lehetőségét nem zárták ki.

Megbetegedések Dél-Vietnamban is

Szombaton a dél-vietnami Kian Giang tartományból két újabb betegről érkezett jelentés, akiket a madár-influenza tüneteivel - magas láz, köhögés, alacsony vérnyomás és alacsony vérsejtszám - szállítottak kórházba. Ezek az első gyanús esetek az ország déli részén, a halálos áldozatok és a többi gyanús este mind észak-vietnami.

A vírus miatt csak Vietnamban kétmillió csirkét pusztítottak el. A hatóságok egyes tartományokban az összes szárnyas leölését elrendelték, Ho Si Minh-városban pedig megtiltották a baromfik árusítását. Tajvanban pénteken 20 ezer, szombaton 35 ezer csirkét pusztítottak el, miután a kevésbé fertőző H5N2-es vírustörzset mutatták ki bennük.

KAPCSOLÓDÓ CIKK