John Kerryt, Massachusetts állam szenátorát választották elnökjelöltnek az iowai demokraták. A jelöltválasztó gyűléseken az esélytelennek tartott Kerry messze maga mögé utasította a korábban biztos elnökjelölt-esélyesnek tartott Howard Deant. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért vívott küzdelembe ugyanakkor még nem kapcsolódott be a nagy esélyesként számon tartott Wesley Clark, a NATO volt európai főparancsnoka.

Kerry a szavazatok 37,7 százalékával nyert, Dean 18 százaléka csak a harmadik helyre volt elég.

Az iowai elnökjelölés másik nagy meglepetése, hogy a szintén nagy esélyesként számon tartott Richard Gephart bejelentette, hogy kiszáll a Fehér Ház megszerzéséért folytatott versenyből, ugyanis a jelöltállításon a szavazatok 10,5 százalékával csak a negyedik helyet tudta megszerezni - írja a BBC News.

A győztes, John Kerry, Massachusetts állam szenátora, vietnami veterán, soha nem foglalt el előkelő helyen a népszerűségi listákon. "A sor végéről jöttünk... De harcolni jöttünk, és megyünk, hogy kipenderítsük az érdekeltségeket, amelyek otthonra leltek Bush Fehér Házában" - köszönte meg az iowai demokratáknak Kerry, hogy "bejuttatták a kupadöntőbe".

A CNN szerint a kemény hideg ellenére több mint százezer demokrata párti szavazó vett részt azokon az előválasztó gyűléseken, ahol eldőlt, hogy a hagyományosan először szavazó Iowa demokratái Kerryt indítják Bush elnök ellen. Az Egyesült Államokban működő választási rendszer szerint a pártok elnökjelöltjeinek először államonként kell magukat megméretniük, mielőtt a párt országos jelöltállító gyűlésén eldöntik, ki is lesz a párt elnökjelöltje.

Kerry iowai győzelme nem jelenti azt, hogy biztosan ő lesz Bush elnök demokrata kihívója. A jövő héten ugyanis versenybe száll a szintén nagy esélyesnek tartott Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO volt európai főparancsnoka. A most harmadik helyen végzett, ám Kerrynél jóval esélyesebbnek tartott Howard Dean is kijelentette, hogy nem adja fel a versenyt. A következő elnökjelölt-választást New Hampshire-ben tartják a jövő héten.