Powell és Pacsacsi az iraki hatalomátadásról tárgyalt

Az iraki hatalomátadásnak június végére meg kell történnie - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter és az iraki ideiglenes kormányzótanács vezetője.

Colin Powell és Adnán Pacsacsi kedden Washingtonban folytatott megbeszélést. A találkozó után az iraki politikus kijelentette: mindkét fél határozottan kötelezettséget vállalt arra, hogy a hatalomátadás időpontja június 30. lesz. "Ez az a pont, amelyben nincs helye kompromisszumnak" - tette hozzá.

Pacsacsi kifejtette: ő elvben egyetért azzal, hogy Irakban választásokat kellene tartani, de rögtön hozzátette, hogy a rendelkezésre álló szűk idő miatt kétséges, hogy lehetséges lenne a szavazás megszervezése. Az amerikai külügyminiszter a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok tartja magát a tavaly novemberben nyilvánosságra hozott hatalomátadási tervhez, különösképpen ahhoz, hogy június 30-án ideiglenes kormánya legyen Iraknak.

Az iraki ideiglenes kormányzótanács vezetőjét kedden fogadta George Bush amerikai elnök is. Ezen a találkozón a hatalomátadási terv lehetséges módosításáról, finomításáról esett szó, de ennek részleteit nem hozták nyilvánosságra.