Közel kétmilliárdnyi utazást regisztráltak az egyik legnagyobb kínai ünnep, a holdújév alkalmából. A SARS rányomja a bélyegét az össznépi ünnepre, a közlekedési csomópontokban testhőmérséklet-ellenőrző állomásokat állítottak fel. A lázas utasokat nem engedik felszállni a járművekre.

Szerda este ünneplik a holdújévet Kínában és Kelet-Ázsia számos részén. A családi körben, hagyományos kínai ételek fogyasztásával, mahjonggozással és tévézéssel eltöltött jeles alkalomra kínaiak milliói kelnek útra, hogy hozzátartozóikhoz vagy éppen valamilyen szép helyre utazzanak. Zsúfolásig megrakott vonatok, buszok és újabban egyre több repülő szállítja őket.

A hatóságok azonban szigorúan ellenőrzik az utasokat. A SARS-járvány kitörése miatti félelemben minden nagyobb közlekedési csomópontban állnak ellenőrök, akiknek a lázas utasok kiszűrése a feladatuk. Számos repülőtéren és pályaudvaron testhőmérséklet-ellenőrző állomásokat állítottak fel, és azokat az utasokat, akiknek 38 Celsius-foknál magasabb a hőmérsékletük, nem engedik felszállni a közlekedési eszközökre. Sokan azonban csak a vonat utáni rohanásban melegednek ki.

Kínában az utazók száma évről évre nő. Egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy hazautazzanak szülőhelyükre - akár repülőgéppel is. Közel 1,9 milliárd utazást regisztráltak a holdújév alkalmából Kína-szerte. Sokan utaznak ugyanakkor külföldre, tavalyhoz képest átlagosan tíz százalékkal többen, félmillióan fizettek be külföldi utakra - jelentette a BBC News Online.