Tanú lehet a CIA vezetője egy perui perben

Tanúként idézhetik be George Tenetet, a CIA igazgatóját a perui titkosszolgálat volt vezetőjének perében. Tenet meghallgatását a fegyvercsempészettel vádolt Vladimiro Montesinos védői kezdeményezték. Rajta kívül a CIA volt limai kirendeltségének vezetőjét is meg akarják hallgatni.

Fotó: EPA
Montesinos a bíróságon

Várhatóan tanúként idézi be egy perui bíróság George Tenetet, a CIA igazgatóját abban a perben, amely Vladimiro Montesinos, a perui titkosszolgálat volt vezetője ellen indult. Montesinost azzal vádolják, hogy részt vett 10 ezer kézifegyver Jordániából Kolumbiába csempészésében. A fegyvereket a kormányellenes FARC gerillái kapták. Az ügyészek szerint Montesinost a CIA is támogatta ebben az ügyben.

A volt titkosszolgálati főnök ügyvédei szerint azonban védencüknek nem volt semmiféle szabálytalan kapcsolata az amerikai hírszerző szervezettel. Montesinos védőügyvédje egyenesen George Tenet, a CIA igazgatójának tanúként való beidézését kezdeményezte. Teneten kívül Robert Gorelicket, a CIA limai kirendeltségének korábbi vezetőjét is beidézik majd.

Az állítólagos fegyvercsempészési ügy alig valamivel azelőtt történt, hogy az Egyesült Államok hadjáratot indított a kolumbiai illegális drogüzlet ellen, a '90-es évek második felében. Montesinost pont az amerikaiak fő ellenfelének, a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) gerilláinak felfegyverzésével vádolják. A volt titkosszolgálati vezető tagadja bűnösségét, de ha a bíróság bizonyítottnak látja a vádat, akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat.

Montesinost korábban kilenc év börtönre ítélték kisebb vétségek miatt, de további vádak is várnak rá, többek között halálosztagok tevékenységével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK