Legalább száz menekültet mészároltak le Kongóban

Legalább száz embert megöltek ismeretlen tettesek Észak-Kongóban. A tömegmészárlás áldozatai kereskedők, illetve Kongóba visszatérő menekültek voltak. Az ENSZ kongói missziója vizsgálóbizottságot állított fel, ám a bizonytalan helyzet miatt a bizottság még nem tudott eljutni a mészárlás helyszínére. Ugyanakkor Belgium katonákat küld Kongóba. Ezzel az ország egykori gyarmatosítója ismét megjelenik a térségben.

Szemtanúk szerint 180-200 embert öltek meg ismeretlen fegyveresek Észak-Kongóban, Gobu halászfalu közelében. Az áldozatok alur etnikumú kereskedők, illetve Kongóba visszatérő menekültek voltak. Az ENSZ kongói missziója, a Monuc által üzemeltetett Radio Okapi "legalább száz áldozatról" számolt be.

Az ENSZ kongói missziójának jelentése szerint az áldozatok a halászfalu közelében akartak átkelni az Albert-tavon Ruandából Kongóba. Átkelés közben húsz, lendu etnikumú fegyveres szállt fel hajójukra, állításuk szerint azért, hogy megvédjék őket. A Monuc szerint azonban a lenduk valójában fosztogatni akartak.

A mészárlás állítólag még a múlt hét végén történt, ám híre csak mostanra jutott el az országban működő ENSZ-misszióhoz. A Monuc azonnal vizsgálóbizottságot küldött ki, azonban a zavaros helyzet miatt a bizottság egyelőre nem jutott el a mészárlás helyszínére.

Ugyanakkor Belgium péntek hajnalban indított útnak a térségbe nyolcvan katonát, hogy egy korábbi megállapodás értelmében az első, a felkelőkből és a kormánycsapatokból összeállított “vegyes” dandárját kiképezzék. Ezzel Belgium, amely egykor Kongó gyarmatosítója volt, tíz év távollét után ismét visszatér Közép-Afrikába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK