Az Egyesült Államok ellenzi, hogy Irán állítsa bíróság elé az őrizetében levő feltételezett al-Kaida-tagokat. Követeli, hogy Teherán adja át ezeket a személyeket azoknak az országoknak, amelyeknek állampolgárai.

Washington szerint hazájukban kell bíróság elé állítani a gyanúsítottakat - jelentette ki pénteken Washingtonban Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője, Kamal Harazi iráni külügyminiszter bejelentésére reagálva.

Harazi a svájci Davosban, ahol részt vesz a Világgazdasági Fórumon, pénteken közölte, hogy Irán rövidesen bíróság elé állít tizenkét feltételezett al-Kaida-tagot.

Az Egyesült Államok hosszú időn át hangoztatta azt a gyanúját, hogy Irán menedéket nyújt a nemzetközi terrorszervezet Afganisztánból elmenekült tagjainak. Teherán csak a múlt júliusban erősítette meg hivatalosan, hogy fogva tartja az al-Kaida számos jelentős és kevésbé jelentős tagját, akik illegálisan lépték át az iráni határt.

A síita muzulmán többségű Irán - saját állítása szerint - ideológiailag szemben áll a szunnita muzulmánok által uralt nemzetközi terrorszervezettel, s őrizetben tartja vagy hazatoloncolta annak az afganisztáni háború nyomán Iránba menekült tagjait.