Hazája területi egységének helyreállítására tett ünnepélyes esküt szombaton Mihail Szaakasvili megválasztott grúz államfő, akit a hét végén iktatnak be tisztségébe. A grúz elnök céljai között van az abháziai konfliktus felszámolása is.

A grúzok számára szimbolikus jelentőséggel bíró szombati ünnepséget a régi főváros, Kutaiszi melletti Gelati kolostorban tartották. A Grúziát egyesítő és területét növelő, XII. századi Építő Dávid király sírjánál Szaakasvili kijelentette, hogy legfőbb feladatának tekinti országa területi egységének helyreállítását, és békés és energikus párbeszédet kíván folytatni a Grúziától elszakadt abházokkal. Az ENSZ és különösen Oroszország segíthetnek az abháziai konfliktus felszámolásában - tette hozzá.

Az elnöki beiktatási ünnepségek vasárnap délelőtt Potiban és Batumiban katonai dísszemlével folytatódnak, s délután Tbilisziben történik meg a hivatalos eskütétel, amelyen 24 ország képviselői is jelen lesznek, köztük Igor Ivanov orosz és Colin Powell amerikai külügyminiszter.