Indonéziában is izolálták a madárinfluenza-vírust

Több kelet-ázsiai ország után Indonézia is elismerte, hogy az országot elérte a madárinfluenza, de a betegség embert még nem fertőzött meg. Bangladesben már 12 ember halálát okozta egy rejtélyes, fertőző betegség, a szakemberek itt is a madárinfluenzára gyanakszanak.

Madárinfluenza eseteit fedezték fel Indonéziában is, de a mezőgazdasági minisztérium vasárnapi közlése szerint a betegség embert még nem fertőzött meg.

Eddig a betegség jelenlétét Vietnamban, Thaiföldön, Japánban, Kambodzsában, Dél-Koreában és Taiwanon fedezték föl. Thaiföldön egy, Vietnamban hat ember halt meg a betegség következtében. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a járvány kitörése veszélyes mutációkhoz vezethet. A szervezet szóvivője szerint minél elterjedtebb a kórokozó annál valószínűbb, hogy egy jóval fertőzőbb vírus-mutáció alakul ki.

Thaiföldön a hét végén észlelt megbetegedések után újabb esetek váltak ismertté vasárnap. A thai sajtó szigorúbb intézkedéseket követel az egészségügyi vezetéstől. Vasárnap ugyanakkor megkezdték az országban a fertőzött baromfik ezreinek megsemmisítését.

Legkevesebb 12 ember halt meg Bangladesben egy mindeddig azonosítatlan kórban, és nem kizárt, hogy ott is a madárinfluenza szedi áldozatait. Ennek ellent mond, hogy Bangladesben nem tudnak fertőzött baromfiról. A hatóságok ezért szövetminták egyesült államokbeli vizsgálatával szeretnék kideríteni a rejtélyes megbetegedések eredetét.

Kína betiltotta a Thaiföldről és Kambodzsából származó szárnyasok importját. A szintén vasárnap hozott intézkedéssel Peking a járvány terjedését akarja megfékezni.  Az importkorlátozás vonatkozik az összes, közvetlenül és közvetve Thaiföldről és Kambodzsából származó baromfira és baromfikészítményre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK