Letette hivatali esküjét Grúzia új elnöke, a korábbi vezetőt, Sevardnadzét megbuktató tüntetések vezetője. Mihail Szaakasvili első intézkedése az volt, hogy a korábbi ellenzéki mozgalom zászlóját nyilvánította Grúzia új nemzeti lobogójává. Az eskütételen jelen volt az amerikai külügyminiszter is.

Mihail Szaakasvili, Grúzia új elnöke vasárnap Tbilisziben letette a hivatali esküt. Az ünnepi aktusra a parlament épülete előtt került sor, ahol a 36 éves politikus két hónappal ezelőtt maga vezette a tüntető tömeget, megbuktatva a korruptnak tartott Eduard Sevardnadze államfőt.

Az eskütétel utáni első hivatali ténykedéseként Szaakasvili aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a korábbi ellenzéki mozgalom piros kereszttel négy részre osztott fehér lobogója lett Grúzia új nemzeti zászlója. (A Szovjetunió felbomlását követő függetlenné válás óta egyszínű piros volt a grúz zászló, bal felső sarkában fekete-fehér csíkkal.)

Szaakasvili az elnöki esküvel megfogadta, hogy megvédi Grúzia alkotmányát, becsülettel eleget tesz államfői kötelmeinek, és szavatolni fogja az ország polgárainak biztonságát és méltóságát. Az eskütételen ott volt Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere is.

Grúzia stratégiai helyet foglal el Washington terveiben: a kaukázusi országon vezet ugyanis keresztül egy tervezett csővezeték, amely a Kaszpi-tengerből kinyert kőolajat továbbítja majd Nyugat, pontosabban a törökországi Ceyhan kikötője felé. Washington csökkenteni kívánja függőségét a közel-keleti olajtól, ezért fontos számára a Grúzián át vezető csővezeték, illetve Grúzia stabilitása.