Olajban fizetett hálapénzt Szaddám Huszein

Hitelesnek tekinthető az a 270 nevet tartalmazó lista, amely azoknak a külföldi politikusoknak, képviselőknek, vállalkozásoknak, szervezeteknek a nevét tartalmazza, akik/amelyek olajban fizetett busás hálapénzt kaptak Szaddám Huszeintől. A volt iraki diktátor a rezsimnek nyújtott politikai támogatást hálálta meg így az Irakot sújtó olajembargó idején - írta szerdai számában a Le Monde. A kedvezményezett országok többsége arab állam, de rajta van a listán Dél-Afrika, Ausztrália, Brazília, Bulgária, Fehéroroszország, Kanada, Kína, Spanyolország, Románia, Törökország, Ukrajna és Jugoszlávia is.

A vezető francia sajtóorgánum, a Le Monde kérdésére Abdesz-Szaheb Szalmán Kutb, az iraki olajipari minisztérium államtitkára megerősítette: az al-Mada független bagdadi lap hét végi számában közzétett névsor 1999-es szerződésekben van rögzítve, a dokumentumok valódiságához nem fér kétség.

 

Az iraki kormányzótanács ezek birtokában nemzetközi jogi eljárás keretében akar keresetet benyújtani a szerződések haszonélvezői ellen, hogy visszaszerezze az olajban kifizetett dollármilliókat, melyek az iraki nép jogos tulajdonát képezik.

 

A Le Monde emlékeztet arra, hogy a SOMO (iraki állami olajipari szervezet) székházát Bagdad amerikai bevétele után, tavaly tavasszal teljesen kifosztották, és felteszi a megválaszolatlan kérdést: hogy kerültek a hivatkozott dokumentumok az al-Mada birtokába.

 

A bagdadi lap egy teljes oldalon sorolta fel a szerződésekben feltüntetett 270 korrumpált személyt és országot. Szerepel köztük két hivatalban lévő külföldi kormányfő és külügyminiszter, államfők és miniszterek családtagjai, számos nyugati politikus, köztük 11 francia. A kedvezményezett országok között a többség arab állam, de rajta van a listán Dél-Afrika, Ausztrália, Brazília, Bulgária, Fehéroroszország, Kanada, Kína, Spanyolország, Románia, Törökország, Ukrajna és Jugoszlávia is.

 

A franciák közül a legismertebb Charles Pasqua, aki 1986-1995 között két párizsi kormányban is belügyminiszteri tisztet töltött be. A politikus kedden kategorikusan tagadta, hogy bármilyen összeget kapott volna Szaddám Huszeintől; neve 12 millió hordós olajszerződésen szerepel. Franciaország volt római és ENSZ-nagykövete, Bernard Mérimée is ott van a sorban az Adax céggel, valamint a francia-arab baráti társasággal egyetemben.

 

A jutalmazottak között található Nasszer néhai egyiptomi elnök fia, a libanoni államfő, Emile Lahud és a szíriai védelmi miniszter fia, Megawati indonéz elnök lánya, aki jelenleg miniszterelnök, valamint az ultranacionalista orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij. Az utóbbi 79,2 millió olajhordós honoráriuma az egyik legnagyobb összeg a listán. A Szaddám-rezsim "barátai" között volt - a felsorolás szerint - az orosz ortodox egyház és az Orosz Kommunista Párt is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK