Rekord méreteket ölt a tengeri kalózkodás

Az egyre nagyobb méreteket öltő kalózkodás miatt a kormányok fokozottabb segítségét kérte a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB). A hivatal jelentése szerint kalózkodási szempontból Indonézia a legveszélyesebb: 2003-ban az összes kalóztámadás egynegyedét indonéz vizeken követték el. Az IMB statisztikái szerint 2003-ban összesen huszonegy tengerész életét követelték a kalóztámadások.

Az angliai székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Hivatal jelentése szerint 2003-ban húsz százalékkal növekedett a tengeri kalóztámadások száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A jelentés szerint összesen 445 kalóztámadás történt 2003-ban.

A legutóbbi támadás január huszonharmadikán történt Balikpapan kikötőjében, Indonéziában. A hatóságok jelentése szerint tíz, késekkel felfegyverzett kalóz kúszott fel egy kereskedelmi hajó horgonyláncán, majd a rakomány egy részét elrabolva távoztak a fedélzetről - tudósít a CNN.

A hivatal aggasztónak találja, hogy az összes támadás egynegyede Indonéz felségvizeken történt. A jelentés szerint az indonéz vizek váltak a világ legveszélyesebb tengerévé a kalózok miatt. Tavaly 121 esetben ért támadás kereskedelmi hajókat indonéz vizeken. A hivatal jelentése ugyanakkor Bangladest, Nigériát és Indiát is elmarasztalta a rossz tengeri biztonsági viszonyok miatt.

A hivatal jelentése szerint 2003-ban összesen huszonegy tengerész vesztette életét a kalóztámadásokban, további hetvenegy ember sorsáról pedig nem tudnak a hatóságok. A hivatal szerint a kormányoknak komolyabb erőfeszítéseket kellene tenniük a vizek és a kikötők biztonságáért, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a kereskedelmi tengerészek teljesen védtelenek a kalóztámadásokkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK