Tovább menetel az elnökjelöltség felé John Kerry

Az iowai küldöttválasztó pártgyűléseken kivívott sikere után a vietnami veterán politikus a New Hampshire-i előválasztáson is győzni tudott. Ezzel egyre nagyobb az esélye, hogy ő legyen George Bush amerikai elnök demokrata párti kihívója a november 2-i amerikai elnökválasztáson. John Kerry esetleges elnökjelöltségéig azonban még sok állomás van hátra, a legközelebbi február 3-án, amikor hét államban egyszerre szavaznak a demokrata szimpatizánsok a lehetséges jelöltekre.

Jelentős fölénnyel, a szavazatok 39 százalékával győzött John Kerry szenátor az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért folytatott előválasztás-sorozat keddi, New Hampshire-i fordulóján. Kerry ezzel megismételte január 19-i iowai diadalát, míg Howard Dean volt vermonti kormányzó az erős második helyet szerezte meg a voksok 26 százalékával.

John Kerry győzelmével megszilárdította az iowai előválasztáson kiharcolt elsőségét a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok között. A harmadik és a negyedik helyen, szorosan egymás nyomában Wesley Clark nyugalmazott tábornok és John Edwards szenátor követi egymást a voksok 13, illetve 12 százalékával. Joseph Lieberman szenátor 9 százalékot, Dennis Kusinich ohiói képviselő egy százalékot kapott. Al Sharpton fekete polgárjogi aktivista pár száz voksát százalékban ki sem tudták fejezni.

Rekordrészvétel New Hampshire-ben

Az 1,3 millió lakosú államban rendkívül sok, 200 ezer szavazó járult az urnákhoz, a fagy és a nagy hó ellenére. Az iowai nyílt szavazásos küldöttválasztó pártgyűlésekkel (caucus) szemben New Hampshire-ben titkos szavazáson alapuló szabályos választásokat - előválasztásokat - tartottak, amelyen a Demokrata Párt bejegyzett szavazóin kívül a függetlenek (pártonkívüliek) is részt vehettek.

John Kerry győzelmi beszédében kijelentette, hogy csak most kezdi el igazán a harcot, hogy legyőzze George Bush elnököt és kizavarja a Fehér Házból az oda beköltözött kőolaj- és gyógyszeripari lobbikat. Howard Dean nyilatkozatában elégedetten nyugtázta szilárd második helyezését, amely ismét lendületet ad kampányának.  A pályázók szinte valamennyien az egészségbiztosítási rendszer kiterjesztését, az iskolai oktatás színvonalának a javítását és igazságosabb adórendszert ígértek, továbbá bírálták a jelenlegi elnök iraki politikáját.

Arra szavaznak, aki megszorongathatja Busht

A választókat kevésbé érdekelték a jelöltségre pályázók politikai elképzelései, sokkal inkább azt mérlegelték, kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze Bush elnököt, és sokan vélték úgy, hogy Howard Dean erre nem alkalmas. A Newsweek legfrissebb számában közzétett felmérés szerint John Kerry 3 százalékos különbséggel legyőzné George Busht, ha most tartanák az elnökválasztást. Erre valójában november 2-án kerül sor.

New Hampshire összesen 22 delegáltat küld a Demokrata Párt július végi bostoni elnökjelölt-állító konvenciójára, ahol a győztesnek legalább 2162 küldött szavazatára van szüksége a 4321 közül. A New Hampshire-i előválasztás jelentősége abban áll, hogy a győztesnek jobb híre lesz, fokozza az emberek pozitív várakozását iránta. Kerryt 14, Deant 8 New Hamspshire-i delegátus képviseli majd Bostonban, a többi pályázónak nem jut küldött, mert ők nem érték el a 15 százalékos küszöböt.

A jelöltek következő megmérettetése február 3-án lesz. Ekkor egyszerre hét államban tartanak előválasztást vagy küldöttválasztó pártgyűléseket. A pályázók mezőnye ezután megritkul, március 2-át, a tíz államot felölelő szuperkedd után pedig már nagy biztonsággal meg lehet majd jósolni, hogy ki lesz Bush elnök demokrata kihívója.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK