A jugoszláv hadsereg és a Horvátországban, illetve Boszniában tevékenykedő szerb hadseregek háborús együttműködéséről tanúskodott szerdán Slobodan Milosevic egykori jugoszláv államfő hágai perében Végh Ferenc, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke. Végh Ferencet katonai szakértőként hallgatta meg a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A tábornokot a Honvédelmi Minisztériumban videotelefonon kapcsolták össze az NT-vel, közvetlenül a hágai tárgyalóteremmel.

Végh Ferencet, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnökét szakértőként hallgatta meg a hágai Nemzetközi Törvényszék Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perében.  Végh tanúskodása elején leírást adott arról, hogy milyen állapotok uralkodtak a volt jugoszláv néphadseregben a délszláv háborúk kitörésekor.

Úgy nyilatkozott, hogy a jugoszláv néphadseregben léteztek a fegyelem betartásához, a szabálysértők és bűnelkövetők felelősségre vonásához szükséges szabályok és eszközök, de a gyakorlatban nem érvényesítették őket.

Végh szerint a jugoszláv, a boszniai szerb, illetve a krajinai szerb hadseregnek közös volt a célja a horvátországi és a boszniai háború idején, s szoros volt közöttük az együttműködés, noha különálló parancsnoki rendszerben működtek.

A tábornok példaként hozta fel a jugoszláv hadsereg és a boszniai szerb hadsereg 1993-es kelet-boszniai hadműveletét, amelyet - szerinte - közösen terveztek meg, méghozzá vezérkari szinten.

Milosevic kérdésére válaszolva Végh megerősítette, hogy a három hadsereg kapcsolatáról szóló jelentését a hágai ügyészség által biztosított dokumentumok alapján készítette el, s abból a feltételezésből indult ki, hogy a vádiratban szereplő tények helytállóak.

A jogász képzettségű volt államfő szerint Végh ezzel tulajdonképpen a vád állításai alapján erősítette meg a vádiratban szereplő tényeket, s ez szöges ellentétben van az ártatlanság vélelméről szóló jogi alapelvvel.