Hutton-jelentés: távozik a BBC katonapolitikai tudósítója

Távozik posztjáról Andrew Gilligan, a BBC rádió vezető katonapolitikai tudósítója, aki tavaly májusi, súlyosan vitatott riportjával kirobbantotta az utóbbi évtizedek legnagyobb - a BBC-t is története legmélyebb válságába sodró - belpolitikai botrányát. Gilligan péntek este jelentette be távozását.

A helyzete gyakorlatilag tarthatatlanná vált azután, hogy az előző két nap - az ő tudósítása által elindított válságfolyamat végkifejleteként - egymás után lemondott Gavyn Davies, a BBC elnöke és Greg Dyke, a brit közrádió vezérigazgatója és intézményi főszerkesztője.

A folyamat 2003. május 29-én kezdődött, amikor a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának hírmagazinjában Gilligan azt mondta: forrása szerint a kormány tudatosan manipulálta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, előző év szeptemberében közzétett hírszerzési dossziét.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal - személyesen Alastair Campbell, Tony Blair kormányfő azóta távozott első számú sajtószóvivője - azonnal és dühödten helyreigazítást követelt, és követelte a forrás megnevezését is. A BBC egyikre sem volt hajlandó, és a rádió vezetése akkor még megvédte Gilligan riportját.

A kormány és a BBC között kibontakozott példátlan háborúskodás közepette tavaly júliusban öngyilkosságot követett el Gilligan tudósításának forrása, David Kelly védelmi minisztériumi fegyverzeti tanácsadó, akinek neve nem sokkal korábban mégis nyilvánosságra került.

A szakértő öngyilkosságának hátterét vizsgáló Lord Hutton felsőházi lordbíró a hét közepén közzétett, Londonban általános megdöbbenéssel fogadott jelentésében szinte teljesen tisztázta a kormányt a felelősség alól Kelly öngyilkossága kapcsán, de súlyosan elmarasztalta a BBC vezetését az ügyben. Ezután mondott le a BBC elnöke, majd vezérigazgatója, és most a vezető katonapolitikai tudósító is.

Gilligan péntek esti nyilatkozatában elismerte, hogy tudósításának "egyes elemei" nem voltak helytállóak, és ezért elnézést kért. A Hutton-jelentésre utalva azonban kijelentette, hogy a BBC-t "súlyos igazságtalanság érte". Hasonlóképpen nyilatkozott pénteken Greg Dyke lemondott vezérigazgató is, aki egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a Hutton-jelentéssel, amelyre "kellő időben ... kimerítő választ" fog adni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK