Szabadon engedték Jovan püspököt

Három hétig tartó fogva tartás után a macedón hatóságok szabadon engedték pénteken Jovan püspököt, a szerb ortodox egyház macedóniai elöljáróját. A belgrádi tömegtájékoztatás péntek este jelentette, hogy főpapot kiengedték a fogdából, s szabadlábon védekezhet.

A macedón hatóságok január 11-én vették őrizetbe Jovant amiatt, hogy bitolji otthonában misézett, amit tiltanak a macedón törvények. A hatóságok abban is vétkesnek látják, hogy nemzeti és vallási türelmetlenséget szít. A püspök szabadon engedését követelte Pavle szerb pátriárka.

A Szerbia leggazdagabb embereként számon tartott Bogoljub Karic személyesen járt Szkopjéban, hogy kieszközölje a püspök szabadlábra helyezését. Jovan kálváriája mögött Belgrádban hajlamosak sokan a szerb ortodox egyház (SPC) és a tőle különvált macedón ortodox egyház (MPC) több évtizedes vitáját látni.

Az ötvenes évek elejétől az MPC autonómiát élvezett az SPC-n belül, mígnem 1967-ben önállósodott, autokefál egyházzá kiáltotta ki magát, amit egyetlen görögkeleti egyház sem ismert el. Az MPC és az SPC azóta tartó vitája májusban viszállyá terebélyesedett, miután az SPC terjeszkedni kezdett Macedónia területén, és ohridi központtal autonóm érsekséget hozott létre Macedóniában. Az egyházmegye élére Jovan püspököt nevezte ki, aki előzőleg átpártolt a macedón egyháztól a szerb ortodoxokhoz. Az ohridi exarcha példáját több pap és szerzetes követte, ami aggasztja az MPC-t.

A macedón egyházat teljes mellszélességgel támogatja a vitában a szkopjei politikai vezetés. Branko Crvenkovszki macedón kormányfő úgy fogalmazott, hogy a macedón egyház önállóság a macedón nép és az állam stratégiai érdeke.