Thaiföldön elhallgatták a madárinfluenzát

A thaiföldi állategészségügyi intézet november óta gyanította, hogy a madárinfluenza kórokozója tizedeli a szárnyasállományt, de hallgatott róla, hogy ne keltsen pánikot és nehogy kárt okozzon az ország gazdaságának. Az egészségügyi minisztérium szombaton két újabb madárinfluenza-gyanús emberi megbetegedésről adott hírt.

Forrás: EPA
EPA

Nimit Traivanatham, a thaiföldi mezőgazdasági tárca alá rendelt állategészségügyi intézet igazgatója a parlament vizsgálóbizottsága előtt beismerte, hogy már november óta a szokásosnál nagyobb számban pusztult az állomány Thaiföld középső részének baromfitelepein.

 "Nakhonszawan tartományban a szárnyasok tömeges méretekben hullottak el, a betegség tünetei hasonlítottak a madárinfluenzáéhoz, ezért gyanítottuk, hogy a betegség már akkor jelen volt az állatállományban" - mondta a thaiföldi szakember. Az intézet azonban nem hozta nyilvánosságra aggodalmait, mivel attól tartott, hogy kárt okoz a baromfiágazatnak, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozására sem.

Előző nap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a szakemberei által elvégzett laboratóriumi vizsgálatok egy tavaly áprilisban elhullott állatállományban vett mintából kimutatták a madárinfluenza jelenlétét Ázsiában. A WHO illetékese nem közölte, mely ázsiai országból kapták a mintát.

Forrás: EPA
EPA

A thaiföldi egészségügyi tárca szombaton két újabb, feltehetően madárinfluenza okozta emberei megbetegedést jelentett. Mindkét beteg gyermek. Az indokínai országban ezzel 14-re emelkedett az eddig észlelt emberi megbetegedések száma. A betegek közül heten meghaltak, köztük két hatéves kisfiú. Egy további hétéves gyerek állapota válságos.
   
Eközben Thakszin Sinavatra kormányfő szombaton arra bátorította honfitársait, hogy nyugodtan egyenek megfőzött, megsütött baromfit, mivel az biztonságos. Heti rádióbeszédében a kormányfő kijelentette: "Ha megfőzzük a baromit, egymillió százalékban biztonságos. Nem akarom, hogy az emberek féljenek." A miniszterelnök bejelentette, a kormány hárommillió baht (62,5 ezer euró) kártérítést fizet minden olyan személy családjának, akiről bebizonyosodik, hogy fertőzött baromfi hús vagy tojás fogyasztása miatt vesztette életét.
   
Thaiföldön eddig 126 járványgócot észleltek. Az állatállomány közel tizedét - 14 millió baromfit elpusztítottak, hogy megállítsák a betegség terjedését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK