Februártól csak vízummal utazhatunk Indonéziába

Február elsejétől húsz állam, köztük Magyarország polgárai csak vízummal léphetnek Indonézia területére. A húsz éve eltörölt és most visszaállított tartózkodási engedély bevezetésétől az indonéz hatóságok az illegális munkavállalók számának csökkenését várják.

Indonézia február elsejétől visszaállította a vízumkötelezettséget húsz állam - köztük Magyarország - polgárai esetében. Jakarta 25 amerikai dollárnyi összeget számít fel a 30 napos tartózkodást engedélyező okmány kiállításáért és 10 dollárt a legfeljebb háromnapos tartózkodásért. Van egy 35 dolláros vízum is; a kiutazó ezt saját hazájában válthatja ki egy hónapos időtartamra, s Indonéziába érkezésekor kérheti az okmány érvényességének meghosszabbítását az ottani bevándorlási hatóságoktól - legfeljebb hathónapos időtartamra. 

A vízumkötelezettség visszaállítása Magyarországon kívül Argentína, Ausztrália, Brazília, Dánia, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Japán, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Svájc és Új-Zéland polgáraira vonatkozik. Húsz évvel ezelőtt Indonézia eltörölte a vízumkényszert a szóban forgó húsz ország esetében, a múlt év márciusában azonban úgy döntött, hogy ismét visszaállítja, mert - a hivatalos indoklás szerint - "többen visszaéltek vele, és illegálisan munkát vállaltak Indonéziában". 

Az indonéz kormány halogatta a vízumkötelezettség visszaállítására vonatkozó tervének valóra váltását. Elsősorban az idegenforgalomból élő vállalkozók heves tiltakozása miatt habozott. A turizmus jelentős társadalmi rétegek fő bevételi forrása a sok ezer szigetből álló ország számos területén. Az idegenforgalmi szakemberek arra hivatkozva kérték a vízummentesség fenntartását, hogy a turisztikai ágazat már amúgy is súlyos veszteségeket szenvedett el az utóbbi időben a 2002-ben, Bali szigetén elkövetett merényletek és a jakartai Marriott szálloda elleni robbantásos merénylet következtében. Csapást mért az indonéziai idegenforgalmi vállalkozásokra az iraki háború, továbbá az atípusos tüdőgyulladás (SARS) és a madárinfluenza járványa is. 2003 januárja és szeptembere között 18 százalékkal volt kisebb a délkelet-ázsiai országba érkező turisták száma az előző év azonos időszakának adatánál.