Sok halott a kurdok elleni merényletekben

Öngyilkos merénylők robbantották fel a testükre szerelt bombát az Irak északi részén található Erbil városában a két fő kurd párt székházánál vasárnap. Az első hírek szerint a két merénylő mellett legkevesebb nyolcan veszették életüket és sokan megsebesültek, de hivatalos források szerint a halálos áldozatok száma akár a száznegyvenet is elérheti. A robbanások öt perces különbséggel történtek.

Legkevesebb hat ember veszette életét és sokan megsebesültek.abban a robbanásban, melyet egy öngyilkos merénylő okozott vasárnap a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) székházánál az iraki Erbil városában. Az épületben épp ünnepség zajlott az íd al-adha négynapos muzulmán ünnep kezdete alkalmából. Öt perccel az előző tragédia után egy ugyancsak öngyilkos merénylő a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) székházánál hozta működésbe a testére szerelt bombát. A PUK-székházban négy holttestet találtak. Szemtanúk szerint mindkét párt egy-egy vezető tsiztésgviselője is életét veszette a tragédiában.

Hivatalos jelentések szerint azonban lényegesen több a halálos áldozatok száma Mohamed Ihszán, a kurd regionális kormány emberi jogokért felelős minisztere az AP hírügynökségnek ugyanis azt nyilatkozta, hogy a két robbanásban összesen körülbelül 140 ember veszthette életét. Véleménye szerint a PUK székházban hatvanan, a KDP-székházban pedig nyolcvanan veszthették életüket, és nagyon sokan megsebesültek.

A sérülteket a város három kórházában ápolják, a helyi lakosok véradással próbálnak segíteni a kórházaknak.

Az egymással szembenálló két párt uralja Irak északi tartományait. Noha hatalmi ellentétek feszülnek közöttük, fegyvereseik szorosan együttműködtek az amerikai és a vele szövetséges haderőkkel Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntésében. Ezért az ellenállók célpontnak tekintik ezen pártok vezetőit, tagjait.

Szakértők szerint ezen a területen nem ritka az etnikai összecsapás, mert a kurdok autonómiát követelnek,amit az arabok nem támogatnak.