Helyreállítanának egy olasz Mussolini emlékművet

Helyreállítanának egy Mussolini emlékművet Olaszországban. A kisváros, amely fölött a fasiszta diktátor sziklába robbantott arca volt látható, a szobor felújításától több turistát remél. A tervezet bírálói szerint a Mussolini-emlékmű legföljebb a nosztalgiázni vágyó újfasisztákat vonzaná.

Helyreállítanának egy monumentális Mussolini emlékművet Olaszországban. Az Acqualanga kisváros közelében található hatalmas fejet 1936-ban robbantották ki sziklából, ám a II. Világháború végén olasz partizánok lerobbantották az orrát, és fákat ültettek a hegyoldalra, hogy eltakarják a Duce képmását.

 

Acqualanga vezetői, jobb és baloldalról egyaránt úgy vélik, hogy ha helyre állítják a fejet, az több turistát csalogatna a hegyi városkába. "Az emlékmű a történelmünk részét képez, nem tesszük meg azt a szívességet, hogy elfelejtkezünk róla" - jelentette ki Bruno Capanna, Acqualanga polgármestere.

 

Capanna szerint csak a fákat kellene kivágni, hogy újra láthatóvá váljon a fasiszta diktátor arca. Ugyanakkor a polgármester ragaszkodik ahhoz, hogy a partizánok robbantotta sérüléseket eredeti állapotukban hagyják meg, ugyanis "ez is a történelemhez tartozik" - tudósít a Reuters hírügynökség.

 

A felújítandó emlékmű azonban átnyúlik a szomszédos Fermignano területére is. A kisváros polgármestere már koránt sem tartja olyan jó ötletnek azt, hogy a fasiszta vezér sziklába faragott arca ismét látható legyen a Furlo-szoros fölött, mint acqualangai kollegája. A polgármester szerint az egyetlen turisták, akiket Mussolini feje a városokba vonzani a nosztalgiázni vágyó szkinhedek lennének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK