Saron feladná a gázai zsidó telepeket

A Gáza-övezet zsidó telepeinek kiürítésére dolgoztat ki tervet Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Saron egy interjúban közölte: azt szeretné, ha a jövőben nem élnének zsidók a Gázai övezetben. Az "áttelepítési tervet", amely tizenhét települést és körülbelül hétezer-ötszáz embert érint, igen keményen bírálta Saron pártja, a jobboldali Likud. A Palesztin Hatóság kétkedéssel fogadta Saron kijelentését, de ígéretet tettek arra, hogy nem állják az izraeliek útját, ha el akarják hagyni Gázát.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök hétfőn frakciója zártkörű ülésén bejelentette: olyan terv kidolgozására adott utasítást, amely szerint kiürítenék az összes Gázai övezeti zsidó telepet. A miniszterelnök nagy meglepetést kiváltó bejelentésében egyelőre nem beszélt határidőről.

"Az a tervem, hogy kiürítjük - elnézést, áttelepítjük - azokat a telepeket és feladjuk azokat a területeknek, amelyek problémákat okoznak, és végső soron nem ragaszkodunk a megtartásukhoz, ilyenek például a Gázai övezet telepei" - nyilatkozta a bejelentés után Saron a Hárec izraeli újságnak.

A miniszterelnök szerint az áttelepítés nem lesz egyszerű, ugyanis "hétezer-ötszáz emberről, több száz hektárnyi melegházról, gyárakról van szó. A lakosság nagy része már a harmadik itt élő generációhoz tartozik." Saron szerint először a helyieket kell meggyőzni arról, hogy jobban járnak, ha elhagyják otthonaikat.

A miniszterelnök szerint "a melegházak, az oktatási intézmények, több ezer jármű áttelepítését nem lehet pillanatok alatt véghez vinni, különösen nem akkor, ha lőnek az emberre". A miniszterelnök azt szeretné, ha a jövőben egyáltalán nem élnének zsidók a Gázai övezetben.

A miniszterelnök bejelentése nagy felháborodást váltott ki a kormányzó Likud párti frakcióból. A képviselők leginkább azt kifogásolják, hogy a korábbiakkal ellentétben a telepek kiürítése egyoldalú lépés lenne Izrael részéről. Saron azonban kijelentette: "ha az egész frakció ellenem szavaz is, ragaszkodom ahhoz, amit jónak gondolok" - írja a The Jerusalem Post

Saron egyébként már decemberben célzott arra, hogy "teljes szétválasztással" oldaná meg a palesztin-izraeli konfliktust, ehhez azonban lehetséges, hogy ki kell ürítenie néhány telepet. A miniszter szándékának komolyságáról Jozef Lapid igazságügy-miniszter azt nyilatkozta a The Jerusalem Postnak, hogy Saron "nem kockáztatná meg azt, hogy magára haragítja az egész jobboldalt, ha nem gondolná komolyan a dolgot".

Benci Liebermann, a telepeseket tömörítő Judea Szamária és Gáza Zsidó Közösségeinek Tanácsának elnöke szerint Saron tervével a terroristákat jutalmazza. Liebermann kijelentette: ha Saron a washingtoni béketárgyalásokon előáll a telepek kiürítésének tervével, mire visszatér, már nem áll mögötte kormány.

A Palesztin Hatóság meglehetősen gyanakodva fogadta Saron kiejlentését. "Micsoda? Kiürít tizenhét telepet. Később meg újabb százhetvenet hoz létre helyettük" - reagált Saron kijelentésére Jasszer Arafat, a hatóság elnöke.

Ugyanakkor Szaeb Erekat, a palesztin hatóság fő tárgyalója a békefolyamatban "PR-fogásnak" minősítette az izraeli miniszterelnök kijelentését. Erekat kijelentette: ha izraeliek el akarják hagyni Gázát, akkor ebben egy palesztin sem akadályozza meg őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK