Ricint találtak egy vezető szenátor irodájában, Washingtonban. A rendőrség szerint egyelőre senkin sem mutatkoztak a mérgezés tünetei. Azt egyelőre nem tudni, hogy hogyan került a gyanús fehér port tartalmazó boríték a szenátor irodájába.

Ricint találtak Bill Frist szenátor irodájában hétfő délután. A szenátor a CNN-nek elmondta, hogy a tesztek eredménye alapján az irodájában, egy borítékban talált fehér por Ricin. "Azért küldték, hogy ártsanak vele" - állítja Frist.

Terry Gainer, a Capitol Hill rendőrfőnöke elmondta, a boríték, amelyben a fehér port az irodába küldték, nem volt gyanús, ráadásul kézbesítés előtt átment azon a fertőtlenítő rendszeren, amelyet a 2001-es anthrax-támadások után állítottak szolgálatba.

A Dirksen épületet, ahol a szenátor irodája található, a hatóságok lezárták, és fertőtlenítik az irodákat. Összesen tizenhat embert különítettek el, akik a szenátor irodájában érintkezhettek az anyaggal. "A ricin méreg, úgyhogy ez bűntett, és bűntettként is vizsgáljuk ki" - jelentette ki Frist szenátor.

Ricint legutóbb Greenville-ben Dél-Karolinában találtak, egy postahivatalban, 2003 októberében. Az FBI százezer dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek, azonban azóta sem derült ki, hogy ki adta fel a közlekedési minisztériumnak címzett levelet - írja a BBC News.

A ricin halálos méreg, amelyet ricinusbabból készítenek. Szakáértők szerint egy milligramm belélegzése legkésőbb negyvennyolc órán belül halálhoz vezet. Ha közvetlenül, például injekcióval kerül a véráramba, azonnal öl. A ricinnek a tudomány jelenlegi állása szerint nincsen ellenszere.