A nők megerőszakolását parancsolta a miniszternő

Pauline Nyiramasuhuko család- és nőügyi miniszter volt, amikor arra adott parancsot, hogy a többséghez tartozó ruandai hutuk erőszakolják meg a tuszi nőket. Az 1994-es egymillió emberéletet követelő népirtást megtorló nemzetközi bíróság első női vádlottja a volt kormánytag.

A ruandai háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék vád alá helyezte Pauline Nyiramasuhuko asszonyt, az afrikai ország volt család- és nőügyi miniszterét. Tárgyalásán egy tanú azt állította, hogy a kormány volt tagja nyíltan arra szólította fel katonáit, hogy öljék meg a tuszikat, és a nőket erőszakolják meg. A perben a vádlottak között van Nyiramasuhuko fia is. A vád tanújaként egy olyan nő szólalt meg, akit 1994-ben megerőszakoltak és AIDS-szel megfertőztek a kormány támogatását élvező milicisták.

1994-ben minden idők egyik legvéresebb népirtása történt Ruandában. A többséghez tartozó hutuk egymillió tuszit gyilkoltak meg néhány hónap alatt, és nők és gyerekek százezreit erőszakolták meg. Az egyszerű gyilkosok többségét néhány hónappal ezelőtt általános amnesztiában részesítették, a nemzeti megbékélés jegyében. Felbujtóik ellen azonban nemzetközi törvényszék jár el, ez a testület fogta perbe a volt minisztert is. A ruandai vérengzés borzalmairól még mindig újabb és újabb megdöbbentő tények látnak napvilágot. Sok faluban az áldozatokat még mindig nem temették el, mert a túlélők szerint csak a szem előtt lévő holttestek bizonyítják a történteket abban az országban, ahol az emberi emlékezet számít sokszor az egyetlen dokumentumnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK