Törökország és a ciprusi török közösség vezetői megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel, támogatandó Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a ciprusi kérdés megoldására tett erőfeszítéseit.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és külügyminisztere, Abdullah Gül szerdán közösen fogadta Ankarában Rauf Denktast, a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökét, Mehmet Ali Talat kormányfőt és Serdar Denktas miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert.

Erdogan tájékoztatta a török ciprióta vezetőket arról a megbeszélésről, amelyet múlt heti egyesült államokbeli látogatása keretében folytatott Kofi Annannal. A világszervezet vezetője már akkor úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint minden érdekelt fél késznek látszik a tárgyalásokra az 1974 óta megosztott Ciprus újraegyesítéséről.

A ciprusi görög és török közösség vezetői közötti első tárgyalások tavaly márciusban eredmény nélkül végződtek. Török sajtóértesülések szerint Kofi Annan a következő napokban - talán már a jövő héten - jelentheti be hivatalosan, hogy újraindulnak a megbeszélések.