Németországban újabb pácienst vizsgálnak ki madárinfluenzás megbetegedés gyanújával - közölte kedden este az ARD német televíziós állomás. A férfit, egy vietnamit, Drezdában vizsgálják ki, a vizsgálati eredmények nem ismertek.

A Sächsische Zeitung című helyi lap beszámolója szerint a férfi nemrég tért vissza Vietnamból, ahol testvérének baromfitelepe van. A szociális ügyek szászországi minisztériumának szóvivője reményét fejezte ki, hogy a vietnamit nem a madárinfluenzát okozó vírus fertőzte meg.

A volt NDK-ban vietnamiak ezrei tanultak, illetve dolgoztak vendégmunkásként, s egy részük a két német állam egyesítése után Németországban maradt. Németországban hétfőn merült fel a gyanú, hogy a madárinfluenzát esetleg behurcolták az országba.

Hamburgban kórházba szállítottak egy nemrég Thaiföldön járt nőt a madárinfluenzában megbetegedettekre jellemző tünetekkel. A klinikán, majd a hannoveri országos laboratóriumban végzett vizsgálatok azonban azt mutatták ki, hogy a fiatalasszony emberi influenza vírusával fertőződött meg.

A baromfivésznek is nevezett madárinfluenza Ázsiában szedi áldozatait. Eddig tizenhárom halálos áldozata van a kórnak, kilencen Vietnamban, négyen Thaiföldön haltak meg. Ázsiai országokban, Vietnamon és Thaiföldön kívül főleg Kínában baromfik millióit pusztították már el, rengeteg embert fosztva meg megélhetési forrásától.