Parancsnokságot és parancsnoki központot létesít a NATO Szarajevóban, a boszniai fővárosban azt követően, hogy az országból távozik a boszniai békefenntartó haderő (SFOR).

Süleyman Tihic, a boszniai államelnökség muzulmán tagja pénteken elmondta, hogy a parancsnoki központ feladata lesz a boszniai haderő kiképzése, a NATO-csatlakozás előkészítése, a háborús bűnökkel gyanúsított személyek őrizetbe vétele, bizonyos felderítői tevékenység, valamint a szervezett bűnözés elleni harc lesz.

Tihic, aki a kérdésről minap tárgyalt Brüsszelben a NATO tisztviselőivel, kiemelte, hogy a parancsnokság és a parancsnoki központ nem egyszerű iroda vagy diplomáciai képviselet lesz, hanem nagyfokú hatáskörrel bír majd és felhatalmazása lesz NATO-csapatok más térségekből való átvezénylésére is, ha rendkívüli helyzet alakulna ki Boszniában. Hozzátette, hogy Brüsszelben a NATO képviselőinek átadta azt a kérést is, amely szerint az SFOR egységeket a lehető leghamarabb váltsák fel európai uniós erőkkel, és vegyék őrizetbe Radovan Karadzic és Ratko Mladic egykori boszniai szerb vezetőket.

A boszniai államelnökség muzulmán tagja hangoztatta, hogy az észak-atlanti szövetség tisztviselői biztosították őt arról, hogy a vázolt tervek az év vége előtt megvalósulnak.