Lemondott Schröder a pártelnökségről

Gerhard Schröder német kancellár bejelentette, hogy lemond a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztéről. Kancellári tisztségét megtartja. Döntésének oka egyrészt az alacsony népszerűség, másrészt a párton belüli vita Schröder gazdasági reformterveiről.

Forrás: MTI
Gerhardt Schröder

Gerhardt Schröder német kancellár azzal magyarázta döntését, miszerint lemond a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztéről, hogy a gazdasági reformterveit pártján belül is élesen bírálták. Döntésének másik oka pedig a párt tartósan alacsony népszerűsége. Schröder a pártelnöki tisztet márciusban Franz Münteferingnek, az SPD parlamenti frakciója vezetőjének akarja átadni.

 

Lemond a párt főtitkára, Olaf Scholz is. Schröder szombaton terjeszti a párt szövetségi elnöksége elé a tervezett személyi változásokat. Müntefering jelölésének elfogadásáról a párt március végére tervezett rendkívüli kongresszusa dönt. Ott választják meg Scholz utódját is.

 

Schrödernek sikerült tavaly nagy harcok árán elfogadtatnia egy reformcsomagot, amely a pangásban levő német gazdaság élénkítését célozta, felgyorsítva az adócsökkentéseket, másfelől megnyirbálva a szociális juttatásokat. Ehhez a kancellárnak keményen meg kellett küzdenie pártja balszárnyával és a befolyásos szakszervezetekkel.

 

Ezekre a küzdelmekre utalva Schröder úgy fogalmazott pénteken berlini sajtóértekezletén: a nehézségek is igazolják azt a döntését, hogy ezentúl minden erejét a kancellári tevékenységre összpontosítja. Bár általános a felismerés, hogy szükség van a reformokra, a velük kapcsolatos párton belüli egyeztetések különleges erőfeszítéseket igényelnek - tette hozzá.

 

Az SPD népszerűségi mutatói jócskán visszaestek a 2002 szeptemberi választások óta. A párt egyik kudarcot a másik után szenvedte el tavaly a tartományi választásokon, és nagy próbatételek várnak rá az idén is több tartományi választáson, először is Hamburgban február 29-én.

 

Schröder 1999 elején vette át a pártelnöki tisztséget, miután a párt balszárnyához tartozó Oskar Lafontaine-nel folytatott hatalmi harca Lafontaine lemondásával végződött.

Előző
Következő